Visit Our UNIX and Linux User Community


problem network with solaris 10 & vmware


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris problem network with solaris 10 & vmware
# 1  
Old 10-06-2009
problem network with solaris 10 & vmware

Hello
The first sorry for mi bad english
I install a solaris 10 on vmware. I follow the steps to configure the network, but i can't do work Smilie
I follow the next steps:
# vi hosts
"hosts" [Sólo lectura] 6 líneas, 82 caracteres
#
# Internet host table
#
::1 localhost loghost workshop

192.168.116.3 servidor

-----------------------------
# vi ipnodes
"ipnodes" [Sólo lectura] 6 líneas, 82 caracteres
#
# Internet host table
#
::1 localhost loghost workshop

192.168.116.3 localhost
------------------------------
# vi netmasks
"netmasks" [Sólo lectura] 14 líneas, 356 caracteres
#
# The netmasks file associates Internet Protocol (IP) address
# masks with IP network numbers.
#
# network-number netmask
#
# The term network-number refers to a number obtained from the Internet Network
# Information Center.
#
# Both the network-number and the netmasks are specified in
# "decimal dot" notation, e.g:
#
# 128.32.0.0 255.255.255.0

192.168.116.0 255.255.255.0
--------------------------------------------
# vi defaultrouter
"defaultrouter" 1 línea, 14 caracteres
192.168.116.1
--------------------------------------------
# vi hostname.e1000g0
"hostname.e1000g0" [Archivo Nuevo]
servidor
---------------------------------------------
# vi nodename
"nodename" 1 línea, 9 caracteres
servidor
-----------------------------------------------
# svcadm restart network/physical
-----------------------------------------------

in my windows xp the configuration is the next:
Adaptador Ethernet Conexión de área local :

Sufijo de conexión específica DNS : N/A
Dirección IP. . . . . . . . . . . : 192.168.209.149
Máscara de subred . . . . . . . . : 255.255.255.0
Puerta de enlace predeterminada : 192.168.209.1

Adaptador Ethernet VMware Network Adapter VMnet1 :

Sufijo de conexión específica DNS :
Dirección IP. . . . . . . . . . . : 192.168.199.1
Máscara de subred . . . . . . . . : 255.255.255.0
Puerta de enlace predeterminada :

Adaptador Ethernet VMware Network Adapter VMnet8 :

Sufijo de conexión específica DNS :
Dirección IP. . . . . . . . . . . : 192.168.116.1
Máscara de subred . . . . . . . . : 255.255.255.0
Puerta de enlace predeterminada :

Well, when i have a ping fron the physical machine( win xp) to virtual (solaris), the solaris respond, but when i do the same from the virtual machine to physical machine, the ping doesn't respond.
Could you helpme, please?
Thans
# 2  
Old 10-06-2009
what is the output of "dladm show-dev" in the solaris virtual machine? have you installed the vmware tools on your virtual machine?

---------- Post updated at 13:19 ---------- Previous update was at 13:19 ----------

To keep the forums high quality for all users, please take the time to format your posts correctly.

First of all, use Code Tags when you post any code or data samples so others can easily read your code. You can easily do this by highlighting your code and then clicking on the # in the editing menu. (You can also type code tags [code] and [/code] by hand.)

Second, avoid adding color or different fonts and font size to your posts. Selective use of color to highlight a single word or phrase can be useful at times, but using color, in general, makes the forums harder to read, especially bright colors like red.

Third, be careful when you cut-and-paste, edit any odd characters and make sure all links are working property.

Thank You.

The UNIX and Linux Forums
# 3  
Old 10-06-2009
Hello
Code:
# dladm show-dev
e1000g0         vínculo: up     velocidad: 1000  Mbps   dúplex: full

And yes, I install the vmware tools
on the virtual machine


Code:
# netstat -arn

Routing Table: IPv4
  Destination           Gateway           Flags  Ref     Use     Interface
-------------------- -------------------- ----- ----- ---------- ---------
default              192.168.116.1        UG        1          0
192.168.116.0        192.168.116.3        U         1          1 e1000g0
224.0.0.0            127.0.0.1            U         1          0 lo0
0.0.0.0              192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
0.0.0.0              192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
127.0.0.1            127.0.0.1            UH        1         28 lo0
192.168.116.255      192.168.116.3        UHB       1         12 e1000g0
192.168.116.255      192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
192.168.116.0        192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
192.168.116.0        192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
255.255.255.255      192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
255.255.255.255      192.168.116.3        UHB       1          0 e1000g0
192.168.116.3            --               UHL       1          8 e1000g0

# 4  
Old 10-06-2009
please use the "traceroute" tool from solaris and "tracert" from windows and post the output + used command.
# 5  
Old 10-06-2009
Code:
C:\Documents and Settings\dgracia>tracert 192.168.116.3

Traza a 192.168.116.3 sobre caminos de 30 saltos como máximo.

  1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  192.168.116.3

Traza completa.

&

Code:
# traceroute 192.168.116.1
traceroute to 192.168.116.1 (192.168.116.1), 30 hops max, 40 byte packets
 1  * * *
 2  * * *
 3  * * *
 4  * * *
 5  * * *
 6 ^C#

# 6  
Old 10-06-2009
add default gateway into Solaris
Code:
route add default 192.168.209.1

and then

Code:
ifconfig e1000g0 dhcp start

and then try to ping
Code:
ping www.sun.com


Last edited by solaris_user; 10-06-2009 at 12:08 PM..
# 7  
Old 10-06-2009
Hello
I try

Code:
# route add default 192.168.209.1
add net default: gateway 192.168.209.1: La red no es alcanzable

(the network doesn't reachable)

(I think this is normally because my network is in another range 192.168.116. the another vmwarelan is for another virtual machine)

Code:
# route add default 192.168.116.1
add net default: gateway 192.168.116.1: entry exists

Code:
# ifconfig e1000g0 dhcp start
ifconfig: e1000g0: wait timed out, operation still pending...

This is more strange. why i can do ping to the virtual machine, and the virtual machine respong, and when i try to do the same from the virtual machine doesn't work? it's possible have a firewall inside the solaris???

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #519
Difficulty: Easy
3,201 = 0b110010000001
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Solaris

External Network Connectivity w/Oracle VM Server for SPARC & Solaris 11

Hello all, thanks for reading my question: So I've been a Unix/Linux SysAdmin for a couple years, and I'm a bit over my head running solo, trying to set up LDoms using Oracle VM Server 3.1 for SPARC. I've been very careful, and things have gone well up until the point I try to access the new... (9 Replies)
Discussion started by: Lyxix
9 Replies

2. UNIX for Advanced & Expert Users

Network Shell Script & Blade Logic & Network Security

I am going to take up a position in Data & Network Security. I would need to write network shell scripts doing the following task: Going to around 2000 servers and findout which groups has access to each servers and which ids are there in each group that has access. I need to implement... (1 Reply)
Discussion started by: pinnacle
1 Replies

3. Solaris

Problem with network printer on Solaris.

Hi All, We have configured an hp network printer on a Solaris-sparc machine. We are unable to print any files from this machine. The following are the other details: lpstat -p hpnic -l printer hpnic waiting for auto-retry. available. exec exit fault Form mounted: ... (0 Replies)
Discussion started by: shahshilpa
0 Replies

4. Solaris

cant setup network Sun Solaris 10 on Vmware

Hi all, I have install sun solaris 10 on vmware server and i cant ping the solaris guest machine from the host and vice versa. The enable network card in the host machine is an wifi card so I know that i can't use bridged network from Vmware. I tried to use host or NAT but it seem not to work... (1 Reply)
Discussion started by: papiseckfr
1 Replies

5. Solaris

common network problem under Solaris 10 ?

Hi there, I run a SunFire v245 with solaris 10. I run a custom ERP on that. my clients are connecting via telnet and run the application... my last "server" was a sun blade 100 with solaris 8, everything was running correctly. Since I have the new server, I have many problem with my... (5 Replies)
Discussion started by: Siffleu
5 Replies

6. Solaris

Problem with USB - solaris 10 on VMware

I am running solaris 10 on VMware and I do not know how to setup the USB drive. After refer to few doc from sun still unable to get what i should do. Can someone help? On VMware I have added a USB controller. Oh yes, from prtconf and dmesg, it don't seem to reganize the usb controller. I... (0 Replies)
Discussion started by: ezsurf
0 Replies

7. Linux

VMware ESX server && Solaris 10 on same PC ??

Hi all, I tried to install Solaris 10 and then VMware ESX server v3.02 on the same PC (or hard drive). But after successfully installing Solaris 10, when I installed Vmware ESX Server on the same drive(but on different partition, boot menu is not coming. It is just booting Vmware only. Pls... (1 Reply)
Discussion started by: vikas027
1 Replies

8. IP Networking

solaris network problem

hello i had soloaris 8 installed . at the beggining it sees my network card( intel i815/82559 onboard)(my mainboard is GA-8IRXP); but during the installation when I fill the ip address and the dns at the end that i should confirm it says: no dns find (i'm sure about the dns... (4 Replies)
Discussion started by: hessam
4 Replies

9. UNIX for Dummies Questions & Answers

problem with Solaris in Network configuration

WEe have installed Intel version of Solaris 8 in a machine .we skipped the network configuration at the begning.we selected unnetworked.Now we need to connect the same machine to a network. We configured the Card using ifconfig but its taking the ip address itself as the Default G/W. I need help... (4 Replies)
Discussion started by: premkumar
4 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

Problem installing Solaris 8 on VMware 2.0.3

Hi folks! i've just downloaded the three SOlaris 8 Free install-CDs, then went to install it in a VM on VMware 2.0.3, okay DCA and CD inserted, DCA configured all devices - THEN at the selection of the boot device - selected CD - getting DISK READ ERROR at sector 120. Can anyone help?!!!... (1 Reply)
Discussion started by: __kernelpanic
1 Replies

Featured Tech Videos