Boot problem with SMF svcs-Solaris 10 for x86


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Boot problem with SMF svcs-Solaris 10 for x86
# 1  
Old 03-29-2008
Error Boot problem with SMF svcs-Solaris 10 for x86

Hi All,

I am newbie in solaris, please guide me.
A week before i installed solaris10 on my x86 system, it was working fine i always used "init 5" to shutdown my system as per my collegue advice.
But yesterday when i started my system it gave me following message

svc:/network/rpc/keyserv:default:method "/usr/sbin/keyserv" failed with exit status 1
svc:/system/filesystem/local:default:WARNING:/sbin/mountall -l failed: exit status 1
svc.startd[7]:svc:/system/filesystem/local:default:method "/lib/svc/method/fs-local" failed with exit status 96
[system/filesystem/local:default misconfigured(see 'svcs -x' for details)]

requesting system maintanence mode
console login service(s) cannot run
Root password for system maintanence (control-d to bypass):-

i gave the password and executed the command svcs -x

# svcs -x
svc:/system/filesystem/local:default (Local file system mounts)
state:maintanence since Sat Mar 29 12:06:32 2008
Reason:start method exited with $SMF_EXIT_ERR_CONFIG
see:Sun Microsystems Message Lookup
impact:13 services are not running


So this is my problem, please your prompt response is required.
Thanks In advance
# 2  
Old 03-29-2008
can you get svc:/system/filesystem/local:default out of maintenance mode?
# 3  
Old 03-29-2008
From the output you have posted it is failing to mount one or more of the filesystems described in /etc/vfstab.

Either look at the log to see which filesystems are the problem, or alternatively run
Code:
mount -a

or
Code:
/sbin/mountall

which should also give you this information.
# 4  
Old 03-30-2008
Pupp: As you've mentioned, it is no coming out/clearing from maintanence mode, i tried many options but no luck !!!

Reborg: i invoked the commands you said it gave me below result

#mount -a
mount:No such file or directory
mount:/tmp is already mounted or SWAP is busy
mount:/devdsk/c1d0s7 is already mounted or /export/home is busy

#/sbin/mountall
mount:No such file or directory
mount:/tmp is already mounted or SWAP is busy
mount:/devdsk/c1d0s7 is already mounted or /export/home is busy


Still no luck !!! Please help Smilie
# 5  
Old 03-31-2008
Today i tried with svcadm but still no luck Smilie

Please any solaris angel who can help me out.

Thanks in advance Smilie
# 6  
Old 03-31-2008
do you have an NFS mounts? Whats your mount output?
# 7  
Old 03-31-2008
Hurray Smilie !!!

Thanks guys for your support... issue is finally resolved.

well i have added new mount last week in /etc/vfstab file as i am using two harddisk in my system. i forgot to mentioned above.

first i removed the newline which i added in /etc/vfstab then disabled the service by command
#svcadm -v disable svc:/system/filesystem/local:default
service came from maintenance mode to disable mode

#svcadm -v clear svc:/system/filesystem/local:default
#svcadm -v enable svc:/system/filesystem/local:default

And it worked fine. Again i repeated the same steps to ensure the problem was with mounting.

Thanks again to all of you!

!!!You help someone and god helps you!!!
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Solaris

Boot Solaris 10 U1 for x86 from DVD

Is it possible to boot an existing Solaris 10 update 1 from boot dvd that I run on p3(1 ghz -512 mb ram). I have got a dual boot sys - the other os is win xp that I need to reinstall but that removes the mbr so, is there any way to recover mbr after the installation of xp? Thanks. (3 Replies)
Discussion started by: vectrum
3 Replies

2. Solaris

Create a boot disk mirror on Solaris 10 x86

I’m setting up a boot disk mirror on Solaris 10 x86. I’m used to doing it on SPARC, where you can copy the partition table using fmthard. My x86 boot disk has 2 primary partitions, a Solaris one and a diagnostic one. Is there a way to copy those 2 primary partitions to the second disk without... (6 Replies)
Discussion started by: TKD
6 Replies

3. Solaris

Solaris x86 installation using jumpstart does not local boot ( boot from hdd)

I am trying to install Solaris x86 using the Jumpstart server. I run the add_install_client command with appropriate options, and reboot my x86 Target box. The installation starts fine and unattended. After the installation completes and the target goes for a re-boot, it does not boot from the HDD... (9 Replies)
Discussion started by: hemalsid
9 Replies

4. Solaris

x86 Solaris 8 does not boot.

Hello, First of all I must say that I have 0 solaris experience and only some average linux knowledge. One of my friends came to ask for my help today with a Solaris 8 x86 station that would not boot. The system is a pentium 4 1.6 ghz, 1gb ram, 40 gb hdd. When I turn it on, I get ... (3 Replies)
Discussion started by: gogusrl
3 Replies

5. Solaris

Solaris X86 grub boot menu

I have a x4200 m2 that I've installed Solaris 10 on. I've created a raid 1 mirror using disk0 and disk1. I'm trying to add the mirror bootblk to the grub menu so in case of a failure of disk0, I can simply boot from the mirrored disk1. I'm looking for the syntax to add the alternate boot path to... (5 Replies)
Discussion started by: gonzotonka
5 Replies

6. Solaris

Query related to boot process of Solaris x86

I am a linux user and trying to relate Solaris x86 boot process with that of Linux.. Please correct me if wrong with my understanding on Solaris x86 booting process: 1.POST by BIOS. 2.BIOS loads mboot program from MBR of the hard disk. 3.mboot loads Grub stage1 from /boot/grub/stage1 4.Grub... (0 Replies)
Discussion started by: saagar
0 Replies

7. Solaris

Problem with Solaris system on x86. It would not boot again after updates.

Hi All, I have an x86 system which I have just installed Solaris 10 on, I intend to use this as a database server for Oracle, I tried to patch the server with the latest updates from SUN in preparation for the Oracle installation as I wanted to make sure that I was running the latest patches. ... (0 Replies)
Discussion started by: platforminc
0 Replies

8. Solaris

Installation of Solaris 10 11/06 on X86 Platform with Xp SP2 as dual boot

Please help to install Solaris 10 11/06 on X86 platform with XP Sp2 as dual boot . Iam not unable to complete the installation as it shows that NO DISK AVAILABLE even i have assigned the unpartioned space of 30 GB PLz help me as my life was tired to do Installation before i retire from the... (2 Replies)
Discussion started by: skargarika
2 Replies

9. Solaris

Solaris 10 x86 Installation Will Not Boot From CD Disks

Problem: Am trying to install Solaris 10 x86 on a desktop PC (PC details unspecified) from downloaded iso images (5 in all) on 5 CD disks. These were downloaded from the Sun website and unzipped. I install Disk 1of 5 into the CD drive and then restart the machine, thinkng that it will launch... (5 Replies)
Discussion started by: RobSand
5 Replies

10. Solaris

Solaris 10 x86 1/06 CD1 boot fail

Hello all. I download last version from sun.com, unzip iso's and burn their to cd's. When i try to load (on different machines) from first cd i receive this errors: /kernel/fs/specfs: undefined symbol '' /kernel/fs/specfs: undefined symbol '' ... several screens same message ....... (1 Reply)
Discussion started by: mozheyko_d
1 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos