Visit Our UNIX and Linux User Community


Boot problem with SUN Sparc


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Boot problem with SUN Sparc
# 1  
Old 09-28-2009
Question Boot problem with SUN Sparc

Newbie question.
I've been running OpenSolaris on an Intel box for some time with great success.
I have just bought an old Sun Blade workstation with a corrupted version of Solaris 5 something on it.
The plan was to install OpenSolaris on it.
However beyond my skills, I see, as no Live CD (or likely to be in my lifetime)
Plan B, to install Solaris 10.(I have DVD from SUN)
How do I get the box to boot the CD (Intel keyboard, USB, not SUN keyboard),it currently boots to HD which then stops on part install, and asks for root password which I don't have.
How do I access firmware PROM?
I've done a web search, Stop+A or Intel equivalent(of which there are many) doesn't work.
Help appreciated.
Lew TargettSmilie
# 2  
Old 09-28-2009
For intel box, you have to access the BIOS
# 3  
Old 09-28-2009
Quote:
Originally Posted by incredible
For intel box, you have to access the BIOS
this has nothing to do with the question...

@OP
we need to know which sparc box you have. you might need a serial cable to access the console and send a break to the box...
# 4  
Old 09-28-2009
Thanks.
It is a Sun Blade 1500, thus it is a Sparc machine.
To restate the problem I need to be able to boot the CD/DVD to install new OS (Solaris 10) as the existing OS (Solaris 5 is corrupted).
I have, a PC USB, or Intel, keyboard which does not have a 'stop' key, so as to access the PROM.
The various solutions posted on the web seem not to work.
Your advice appreciated.
# 5  
Old 09-28-2009
Please connect through the serial port, via a notebook connected. During the system bootup, eg from putty, you can give a sendbreak signal or use Alt+B sequence to break to ok> prompt. From there you can set your auto-boot? to false , reset-all, then ok> boot cdrom

---------- Post updated at 07:10 PM ---------- Previous update was at 07:08 PM ----------

Quote:
Originally Posted by DukeNuke2
this has nothing to do with the question...

@OP
we need to know which sparc box you have. you might need a serial cable to access the console and send a break to the box...
My apologies... did not read carefully Smilie
# 6  
Old 09-28-2009
Mmm, OK, I'll see how I go.
Thanks.
# 7  
Old 09-28-2009
Couple of tricks you can try:

Try using your keyboard's pause/break key. *may work.

If your Blade has 2 disks, unplug the disk labeled "Primary" (it says so on the IDE ribbon), and boot the Blade. The Blade will not have anything to boot up to and should come to the ok prompt. Then you can install Solaris on the remaining disk.

If only one disk, remove it and use another computer to erase it/reformat it.

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #938
Difficulty: Medium
The ping utility was written by Mike Muuss in December 1983.
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. UNIX for Beginners Questions & Answers

Start /SYS on SUN SPARC does not start machine [SUN SPARC ENTERPRISE T-5240]

-> start /SYS Are you sure you want to start /SYS (y/n)? y Starting /SYS ]-> show HOST /HOST Targets: bootmode diag domain Properties: autorestart = reset autorunonerror = false bootfailrecovery = poweroff ... (29 Replies)
Discussion started by: z_haseeb
29 Replies

2. UNIX for Beginners Questions & Answers

Sun ultra 30 boot problem

Hi all, I've got a Sun ultra 30 workstation. the Nvram battery died so I replaced it. I reprogrammed the mac address using the mlpl command all that so it booted without error. But for some reason I was trying to boot via the network. So I did a STOP A and boot disk1 which is the alias for my SCSI... (2 Replies)
Discussion started by: robbo007
2 Replies

3. Solaris

Application running too slow on Sun SPARC T5440 but run normal on sun M3000

Hi all, I have application running on sun server T5440 4x8x1.4 GHz, 64 GB RAM, application running very slow though load average too low. when I install my application on another server SUN M3000 (One CPU 1x8x2.5GHz, 8GB RAM), application run smoothly. Here is my server T5440 info: ... (6 Replies)
Discussion started by: insatiable1610
6 Replies

4. Hardware

Sun JavaStation-1 boot problem

Hi all! I have a Sun JavaStation-1 which doesn't boot: when I turn on the power switch, the power led becomes lit but the screen remains black (going in power save after about 5 seconds). :eek: Now my question is: could be this problem due to a dead IDPROM? :confused: I have this doubt because... (0 Replies)
Discussion started by: wisechip
0 Replies

5. Hardware

boot problem sun V890

hello i have a sun server V890 and it stops booting after adding 2 CPUs modules and gives me the following error message: Enabling system bus....... Done Initializing CPUs......... Done Initializing boot memory.. RAM-Copy CRC failure!Can't start: No image found FATAL: Can't find/decompress... (0 Replies)
Discussion started by: bahjatm
0 Replies

6. Solaris

SUN SPARC rebooting problem, after Solaris 10 installation

Hi All, I had install the solaris 10 into the SUNFIRE V890 server, after installed, it keep rebooting. I wish to enter the OK mode again, and install back the Solaris 10. i had try the "break" button and "stop+A" button, but all fail. kindly advice... (4 Replies)
Discussion started by: SmartAntz
4 Replies

7. Solaris

Sun Sparc Ultra 4 won't boot - disk errors

Hi all. I am seeing in one of our less-used servers that it crashed and now won't restart. I get the message 'continue with normal startup or boot into maintenance mode'. I go into maintenance and run fsck on /usr0 (mentioned in error at restart) it then reboots but goes right back to... (3 Replies)
Discussion started by: jamie_collins
3 Replies

8. Solaris

Auto boot problem on Sun T2000

Hi All I have a problem on T2000 server. bash-3.00# uname -a SunOS 5.10 aaa Generic_120011-14 sun4v sparc SUNW,Netra-T2000After the initial solaris installation server failed to boot: Rebooting with command: boot Boot device: disk:b File and args: The file just loaded does not appear... (1 Reply)
Discussion started by: ouzist
1 Replies

9. Solaris

Problem using default account with ILOM on Sun SPARC Enterprise T5140

Hi, I have Sun SPARC Enterprise T5140 and I can't access it via serial port using preconfigured administrator account, as described in Sun Integrated Lights Out Manager 2.0 User's Guide: I'm always receive "Login incorrect" message. I'm really confused! Does anyone experience such circumstances?... (12 Replies)
Discussion started by: Sapfeer
12 Replies

10. Solaris

boot problem in Installation i86 sun solaris

Hello everybody, I installed sun solaris i86 , the programme installation install the "Mini Root" and after that he doing shutdown. the camputer coming up and he can't boot. how i can to resuled this problem ??? Thenk you in advence..... (2 Replies)
Discussion started by: yanly
2 Replies

Featured Tech Videos