Problem loading cpufreq module


Login or Register for Dates, Times and to Reply

 
Thread Tools Search this Thread
# 1  
Problem loading cpufreq module

I'd like to install cpufreq modules on my server .
I tried

Code:
    sudo modprobe acpi-cpufreq

but got the error

Code:
    FATAL: Error inserting acpi_cpufreq (/lib/modules/2.6.18-238.12.1.el5xen/kernel/arch/x86_64/kernel/cpufreq/acpi-cpufreq.ko): No such device

Code:
cat /proc/cpuinfo gives this

    processor       : 0
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 15
    model           : 6
    model name      :               Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.20GHz
    stepping        : 4
    cpu MHz         : 3200.542
    cache size      : 2048 KB
    physical id     : 0
    siblings        : 1
    core id         : 0
    cpu cores       : 1
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 6
    wp              : yes
    flags           : fpu tsc msr pae cx8 apic mtrr cmov pat clflush acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht syscall nx lm constant_tsc pni vmx est cid cx16 lahf_lm
    bogomips        : 8005.14
    clflush size    : 64
    cache_alignment : 128
    address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
    power management:
    
    processor       : 1
    vendor_id       : GenuineIntel
    cpu family      : 15
    model           : 6
    model name      :               Intel(R) Pentium(R) D CPU 3.20GHz
    stepping        : 4
    cpu MHz         : 3200.542
    cache size      : 2048 KB
    physical id     : 1
    siblings        : 1
    core id         : 0
    cpu cores       : 1
    fpu             : yes
    fpu_exception   : yes
    cpuid level     : 6
    wp              : yes
    flags           : fpu tsc msr pae cx8 apic mtrr cmov pat clflush acpi mmx fxsr sse sse2 ss ht syscall nx lm constant_tsc pni vmx est cid cx16 lahf_lm
    bogomips        : 8005.14
    clflush size    : 64
    cache_alignment : 128
    address sizes   : 36 bits physical, 48 bits virtual
    power management:

And uname -r gives `2.6.18-238.12.1.el5xen`

ls /lib/modules/2.6.18-238.12.1.el5xen/kernel/arch/x86_64/kernel/cpufreq/
gives

acpi-cpufreq.ko mperf.ko powernow-k8.ko speedstep-centrino.ko

Do I have everything required to install cpufreq ?
Is my system compatible to have cpufreq ?
If yes, what steps sshould I follow to install cpufreq ?

When I entered BIOS settings, I was not able to view option to change CPU performance settings either.

Kindly tell me what to do.

Last edited by DukeNuke2; 08-11-2011 at 04:22 AM..
# 2  
Does your processor support this? Perhaps you need a new BIOS version? What does dmesg say?
# 3  
This User Gave Thanks to dude2cool For This Post:
# 4  
I think the processor supports it (Pentium D).
I'm sorry but I don't know how to read the dmesg output. Smilie
All i could do was this :
dmesg|grep acpi
Code:
Bootdata ok (command line is ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 acpi=off)
Kernel command line: ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 acpi=off

---------- Post updated at 08:37 PM ---------- Previous update was at 08:34 PM ----------

Also got this . If that helps

[root@kyi ~]# dmesg|grep ACPI
Code:
ACPI: Interpreter disabled.
pnp: PnP ACPI: disabled
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
PCI quirk: region 0800-087f claimed by ICH6 ACPI/GPIO/TCO
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]
ACPI Error (tbget-0168): Invalid address flags 8 [20060707]

# 5  
Try this on the shell. Paste output from below:

sudo modprobe acpi-cpufreq;dmesg

I cannot post url's, I have an excellent URL from ubuntu forums. Maybe search there directly.
# 6  
Hi vishwamitra, well there is your answer. Your kernel command line says acpi=off, so then you cannot use acpi-cpufreq as long as you use acpi=off .
# 7  
Quote:
Originally Posted by Scrutinizer
Hi vishwamitra, well there is your answer. Your kernel command line says acpi=off, so then you cannot use acpi-cpufreq as long as you use acpi=off .
What should I do in that case ?
Login or Register for Dates, Times and to Reply

Previous Thread | Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:
Advanced Search

Test Your Knowledge in Computers #54
Difficulty: Easy
COBOL stands for 'Common Business Oriented Language'.
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Fedora

Nvidia Module Not Loading (Desktop Gone)

Well, I followed the steps in the Debian wiki here to install the drivers for the following video card: $ lspci | grep VGA 03:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF104 (rev a1)I confirmed the correct driver is installed. As you probably see I've tried this a few times and a few... (1 Reply)
Discussion started by: Azrael
1 Replies

2. Solaris

Loading Kernel module at boot

Is there any link/tutorial on loading Solaris kernel modules at boot time?? (0 Replies)
Discussion started by: unisolin
0 Replies

3. Shell Programming and Scripting

Perl - Error loading module.

Hi, I have a strange issue in my script. When script is run from command prompt it runs fine,but when run from cron it exist with error message. I narrowed down the issue and found that " use Mail::Sender;" is the culprit. If I comment the statment the code runs fine in both command and... (9 Replies)
Discussion started by: coolbhai
9 Replies

4. Linux

problem with kernel module loading

Hi masters, I am new to linux and unix forum and this is my first forum. So please excuse if I am not giving sufficient information. I will give them on request. I have created a bandwidth manager module. I am using a 2.6.9 kernel and in Red Hat 3.4.3 distribution. But when i run make... (1 Reply)
Discussion started by: iamjayanth
1 Replies

5. UNIX for Advanced & Expert Users

OpenBoot Loading Problem

I am using a SunBlade 100 system and accidently set a new alias for keyboard, now when it start it gives the following error, The selected input device has no read routine. Keyboard not present using ttya for input and output. Now i cannot execute any commands on the OBP and i just gets... (3 Replies)
Discussion started by: sumwhriblong
3 Replies

6. Solaris

Application Loading problem

I install a software xchm for opening chm files. I install software and also its required libraries. But when i start it; no GUI appears. Application got halt. Process name also appears in process list when i run top command. Appliation continously using cpu but no GUI appears. Please tell me... (7 Replies)
Discussion started by: mansoorulhaq
7 Replies

7. Shell Programming and Scripting

Problem of Data Loading....

i am studying a script which is used for data loading. it has functions which deletes all the existing data before loading and then loads new fresh data. but i am stuck up at function Replace into table ( col 1,col 2....) Does this signify All Inserts. (1 Reply)
Discussion started by: ankitgupta
1 Replies

8. Linux

Problem Loading Linux

I have Linux on an image in my cd-rom drive. I have previously loaded Windows XP but couldnt use it because I had already installed it on another PC - so I want to remove this and load Linux. I am fairly PC illiterate when it come to dos-commands and such... HELP!!! (1 Reply)
Discussion started by: Kyroq
1 Replies

9. Programming

Dynamically loading a module

Hi there: Thanks for clicking in first. I have a question here. I have a module that needs to be dynamically loaded when another piece of code needs it at runtime. I know that I will have to make a soname file before I can use it dynamically. My question is what commad I should use to make... (2 Replies)
Discussion started by: yanhu
2 Replies

10. Windows & DOS: Issues & Discussions

loading problem in XP help!!!!!!!!!!!

have a azuse mother borad 1600Mhz ram 512 hd 40gb will not install windows want to finish but will not take it! Is this a hard ware problem or a virus i use av norton 2002 and nod32 think got a virus not shure xp will not load any more (2 Replies)
Discussion started by: amicrawler2000
2 Replies

Featured Tech Videos