Mount problem with Linux | Unix Linux Forums | HP-UX

  Go Back    


HP-UX HP-UX (Hewlett Packard UniX) is Hewlett-Packard's proprietary implementation of the Unix operating system, based on System V.

Mount problem with Linux

HP-UX


Closed Thread    
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
    #1  
Old 03-26-2013
nuts nuts is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Last Activity: 3 December 2013, 10:00 AM EST
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Mount problem with Linux

Hello,
I want to mount a directory with nfs (v3).
Server HP-UX 10.20
Client Centos

If I export the path "/tausch" with access control for hosts with the command mount -t nfs <SERVER_HP-UX_IP>:/tausch/ /mnt/mnt_bach2/


Code:
/etc/exports:
/tausch   -anon=65534,access=<hostip_centos>:<hostip_hp-ux_client1>:<hostip_hp-ux_client2>:<hostip_hp-ux_client3>

mount: bach:/tausch/ failed, reason given by server: Permission denied

with other HP-UX Clients it works

Then I tested without access control and I can mount the path.


Code:
/etc/exports:
/tausch -anon=65534

centos->mount:
bach:/joe/ on /mnt/mnt_bach type nfs (rw,addr=<SERVER_HP-UX_IP>)

I don't know where is the failure. Is that a special problem between HP-UX and Centos?
I would be grateful for any help.

Last edited by radoulov; 03-26-2013 at 10:30 AM..
Sponsored Links
    #2  
Old 03-26-2013
vbe's Avatar
vbe vbe is offline Forum Staff  
Moderator
 
Join Date: Sep 2005
Last Activity: 27 November 2014, 12:33 PM EST
Location: Switzerland - GE
Posts: 5,927
Thanks: 165
Thanked 431 Times in 403 Posts
I have plenty of issues at the moment so I may be very tired but your post to me is unclear...
Can you tell us who is who, then who is the server exporting
Sponsored Links
    #3  
Old 03-26-2013
vbe's Avatar
vbe vbe is offline Forum Staff  
Moderator
 
Join Date: Sep 2005
Last Activity: 27 November 2014, 12:33 PM EST
Location: Switzerland - GE
Posts: 5,927
Thanks: 165
Thanked 431 Times in 403 Posts
I just reread the post thanks to Radoulov who did some code tags arrangements...
and noticed one thing you mention NFS v3
Though not specifying the version, your OS will attempt to use the highest, if not supported by the server, should use a lower this was OK when the highest was 3...
I havent tried the case of new releases in 4 trying to mount an old 2...
Try something like:

Code:
mount -o vers=2,proto=udp bach:/tausch  /mnt/mnt_bach2

or if line in /etc/fstab nfs rw,udp,2 0 0 appended to your mount line

I havent tested with IP only, when I cannot resolve using DNS I always added the hosts in /etc/hosts...

About /etc/exports :
When I got that sort of trouble I have been trying hard to solve by changing the concerned line in /etc/exports
And saw that sometimes yes it could be buggy.. from not letting you mount to you can mount but see nothing...
Tried configuring with sam to see if it changed anything, no really, but removing the line and creating it again solved the issue... (why????)

P.S.
Did you refresh your /etc/exports: As root

Code:
 exportfs ; exportfs -a

It should complain if something was not OK...

Last edited by vbe; 03-26-2013 at 02:02 PM.. Reason: added " P.S. "
    #4  
Old 03-26-2013
vbe's Avatar
vbe vbe is offline Forum Staff  
Moderator
 
Join Date: Sep 2005
Last Activity: 27 November 2014, 12:33 PM EST
Location: Switzerland - GE
Posts: 5,927
Thanks: 165
Thanked 431 Times in 403 Posts
Just tested on a RH5E..
I did not get you message but it did not mount... and I wasnt going to wait for timeout...
using my suggested syntax mount was immediate
/etc/exports from 10.20 conetent:

Code:
eciv:/etc $ uname -r
B.10.20
eciv:/etc $ exportfs
/datanfs -anon=65534,root=nfspc0X:ant,access=nfspc02:ant:n12:ronas

from ronas side:

Code:
ronas:/mnt# df -k /mnt/import
Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
eciv:/datanfs          102400     11632     85120  13% /mnt/import
ronas:/mnt# uname -r
2.6.32.24

Sponsored Links
    #5  
Old 03-26-2013
MadeInGermany MadeInGermany is offline Forum Advisor  
Registered User
 
Join Date: May 2012
Last Activity: 22 November 2014, 10:54 PM EST
Location: Simplicity
Posts: 2,053
Thanks: 134
Thanked 603 Times in 547 Posts
Problem with hostname resolution?
Give access to all shorthostname,fullhostname,hostip!
Sponsored Links
    #6  
Old 03-27-2013
nuts nuts is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Last Activity: 3 December 2013, 10:00 AM EST
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Thanks trying solution.
Yes, I do
Code:
exportfs –a

for exporting and take both ways sam and manually.
I tried your options

Code:
mount -o vers=2,proto=udp bach:/tausch  /mnt/mnt_bach2

but I get the same Error code

Code:
mount: bach:/tausch/ failed, reason given by server: Permission denied

Basically the mount works, but if I control the access it doesn’t works.
It works.
Code:
# exportfs
  /tausch       -anon=65534"

It doesn’t works.
Code:
# exportfs
  /tausch       -anon=65534,access=10.2.50.53

My content from /etc/exports HP_UX

Code:
# uname -r
  B.10.20
  # exportfs
  /tausch       -anon=65534,access=10.2.50.53

Centos_Client who shall mount the exportes

Code:
# uname -r
  2.6.18-348.1.1.el5


(mount without access control)

Code:
# df -k /mnt/mnt_bach2
  Filesystem           1K-blocks      Used Available Use% Mounted on
  bach:/tausch/              191456     35152    137168  21% /mnt/mnt_bach2


Last edited by nuts; 03-27-2013 at 11:42 AM..
Sponsored Links
    #7  
Old 03-27-2013
vbe's Avatar
vbe vbe is offline Forum Staff  
Moderator
 
Join Date: Sep 2005
Last Activity: 27 November 2014, 12:33 PM EST
Location: Switzerland - GE
Posts: 5,927
Thanks: 165
Thanked 431 Times in 403 Posts
It could be as suggested by MadeIGermany a name resolution issue,
Try adding the box in /etc/hosts of your HP-UX and use its name in /etc/exports because I am not sure of what the syntax accepts for "access=" , I got in memory its option=HOSTNAME:HOSTNAME:...

What makes me think it may be your IP rather than giving name is that its works when not specified (so no syntax error...)

Last edited by vbe; 03-27-2013 at 12:32 PM..
Sponsored Links
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

More UNIX and Linux Forum Topics You Might Find Helpful
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
problem in mount ayman Linux 1 09-29-2012 12:52 AM
How to mount linux to Solaris SBatra Solaris 6 04-16-2009 09:34 AM
mount directory on Linux problem Katkota UNIX for Dummies Questions & Answers 4 11-11-2008 04:24 PM
Mount problem sydney30 Linux 1 10-23-2007 07:37 PM
Mount :Files on Linux.. kjannu UNIX for Dummies Questions & Answers 7 06-21-2006 07:28 AM



All times are GMT -4. The time now is 02:17 PM.