Visit Our UNIX and Linux User Community


mounting problem


 
Thread Tools Search this Thread
Top Forums UNIX for Dummies Questions & Answers mounting problem
# 1  
Old 02-11-2008
mounting problem

I have successfully installed redhat linux in my PC.
But when i am trying to mount cdrom with the command "mount /dev/sda1 /mnt/cdrom" I am getting the following error
"Unknown device /dev/sda1".

Can anyone help me in this regard.

cheers
RRK
# 2  
Old 02-11-2008
Quote:
Originally Posted by ravi raj kumar
But when i am trying to mount cdrom with the command "mount /dev/sda1 /mnt/cdrom" I am getting the following error
"Unknown device /dev/sda1".
I'm by no means an expert in Red Hat, but to mee the "/dev/sda1" looks suspicious. "/dev/sda1" should designate the first partition on the first ID harddisk, the CD-ROM should be /dev/cd0 or /dev/cdrom AFAIK. Hence the following command should work:

mount /dev/cd0 /mount/cdrom

I hope this helps.

bakunin
# 3  
Old 02-11-2008
I must agree with bakunin, if it is a recent version of RedHat than there should be a link /dev/cdrom. you should be able to mount this device to a directory (if you insert a disk) with :
mount /dev/cdrom /mnt (or whatever).

if it is an older version of RedHat (or an other distro) and the link does not exist you can figure out what the device is by looking in the boot messages with dmesg and look for the string cd or CD:
# 4  
Old 03-21-2008
try dmesg | grep -i cdrom it most show some device
 

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #315
Difficulty: Easy
To bypass US Munitions Export Laws, the creator of the PGP published all the source code in a binary format.
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Red Hat

Problem mounting SAMBA please help

I am trying to mount SAMBA/CIFS and it just won't work Here are my settings...please let me know what i did wrong This is Centos 6.4 box Thanks! cat /etc/samba/smb.conf comment = Samba path = /home/vm1/Desktop/samba writable = yes public = yes findsmb ... (3 Replies)
Discussion started by: nokia3310
3 Replies

2. HP-UX

Having problem with mounting in HPUX

Hi Gurus, I'm using HP-UX B.11.23 system. I've been having some problem in mounting a filesystem that has been defined in /etc/fstab as shown below. fstab entries: /dev/vgsap/ora10264 /oracle/PRD/102_64 vxfs rw,suid,nolargefiles,delaylog,datainlog 0 2 /dev/vgsap/orasapreog... (2 Replies)
Discussion started by: superHonda123
2 Replies

3. Ubuntu

Problem mounting harddisk

Hi all I am having a great deal of trouble mounting a harddisk on my Ubuntu 9.10 desktop. Output from "fdisk -l": Disk /dev/sda: 640.1 GB, 640135028736 bytes 86 heads, 15 sectors/track, 969196 cylinders Units = cylinders of 1290 * 512 = 660480 bytes Disk identifier: 0x00000001 ... (5 Replies)
Discussion started by: jnymarkp
5 Replies

4. Linux

Problem mounting extern hd (fedora 9)

Hi there, I'm having a bit of a strange problem which I would appreciate some help with. The Problem: I have two external hard drives, but I'm borrowing one off my parents to copy data too (one of mine, which is identical to theirs - WD MyBook 300g - is on its way out). Fedora 9 recognizes... (3 Replies)
Discussion started by: lasthidingplace
3 Replies

5. Solaris

problem NFS mounting onto Solaris 10

On my Solaris 10 server, I want to share out the directory /export/home/data, so in the /etc/dfs/dfstab file, I have this line: share -F nfs -o rw /export/home/data In the /etc/hosts.equiv file, I have this: + When I do a "ps -ef" command, I see that the "nfsd' daemon is started. ... (2 Replies)
Discussion started by: serendipity1276
2 Replies

6. UNIX for Dummies Questions & Answers

CD mounting problem

I have a Sun9 server. When I put a CD into it, I keep getting: Server1{root}:$PWD=> mount: Permission denied mount: cannot mount /vol/dev/dsk/c0t6d0/roxio1 It mounts fine in my Sun8 boxes. What am I doing wrong? (I'm logged in as root). Thanks! (0 Replies)
Discussion started by: FredSmith
0 Replies

7. Shell Programming and Scripting

Mounting problem.

Hi, I wanted to mount my windows folder under linux using samba server.. I just run this command : $mount -t smbfs -o fmask=666,ajay //16.100.225.179/Build_stage /mnt/share ajay is user name .. it prompted for password i have given that now i saw error message like 27893: session setup... (1 Reply)
Discussion started by: ajayyadavmca
1 Replies

8. UNIX for Dummies Questions & Answers

Problem mounting different named drive

Hi all, I've got a system here in which I have put a hard drive that was previously mirrored in a supposedly identical system. I am now attempting to boot from this drive alone but get these messages: --- ad4: 58644MB <Maxtor 6Y060L0> at ata2-master UDMA100 Mounting root from ufs:/dev/ar0a... (0 Replies)
Discussion started by: jimbostyx
0 Replies

9. UNIX for Dummies Questions & Answers

Problem with mounting

Hi people, I've made some search about it but i didn't find anything. I tried to mount my floppy, mount -t /dev/fd0 /mnt but it didn't work... it says : "Device not configured". Can you help me please??? And mounting my dos partiton... mount -t vfat /dev/hdc1... (6 Replies)
Discussion started by: Erythro73
6 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

mounting disk problem

i am using Interactive Unix 4.1.1 and i have a disk from a another unix machine which is Unix Slackware 2.1 i'm having problem mounting the disk. it gives me an error message, ??? is there any solution to this ??? it say the disk has invalid file system (1 Reply)
Discussion started by: mharck29
1 Replies

Featured Tech Videos