Ubuntu 16.04 doesn't detect my second monitor


Login or Register for Dates, Times and to Reply

 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Linux Ubuntu Ubuntu 16.04 doesn't detect my second monitor
# 1  
Ubuntu 16.04 doesn't detect my second monitor

I have Ubuntu 16.04 (dual boot with Windows 10) and a HP Spectre x360 laptop.

I have recently bought a Dell Ultrasharp U2515H monitor, which I connect via a Dell docking station.

When I plug the docking station to my laptop on Windows, both monitors are detected and everything works fine.

The monitor connect to the docking station using a DP cable, and then a SuperSpeed USB 3.0 Type A to B Cable connects the docking station to my laptop.

When I try with Ubuntu, it seems that the second monitor is not detected even when I click "Detect Displays" - I just see my one built in monitor. I think I correctly downloaded the drivers for the Dell docking station, because the external mouse, keyboard and ethernet connection all seem to be working correctly.

Any help to get Ubuntu to detect my second monitor would be much appreciated. The results of lsusb are posted below:

Code:
Bus 002 Device 005: ID 17e9:436e DisplayLink
Bus 002 Device 004: ID 2109:0812 VIA Labs, Inc. VL812 Hub
Bus 002 Device 003: ID 17e9:436e DisplayLink
Bus 002 Device 002: ID 2109:0812 VIA Labs, Inc. VL812 Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 001 Device 010: ID 04f3:2274 Elan Microelectronics Corp.
Bus 001 Device 005: ID 8087:0a2a Intel Corp.
Bus 001 Device 003: ID 1bcf:2c8c Sunplus Innovation Technology Inc.
Bus 001 Device 009: ID 413c:2110 Dell Computer Corp.
Bus 001 Device 008: ID 413c:301a Dell Computer Corp.
Bus 001 Device 006: ID 413c:1010 Dell Computer Corp.
Bus 001 Device 004: ID 2109:2812 VIA Labs, Inc. VL812 Hub
Bus 001 Device 002: ID 2109:2812 VIA Labs, Inc. VL812 Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub



Moderator's Comments:
Mod Comment Please use CODE tags as required by forum rules!

Last edited by RudiC; 09-28-2016 at 03:37 PM.. Reason: Added CODE tags.
# 2  
lsusb is not going to list your monitor, or even your video card, only usb things hence lsusb. Try lspci.

What's your video chipset, and what video driver are you using?

Laptop hardware is the worst, everything is customized in a manner plug-and-play often can't detect. The manufacturer's official Windows drivers come pre-tweaked for it, anything else may take tweaking to be told what features the hardware has.
This User Gave Thanks to Corona688 For This Post:
# 3  
Wait, your docking station connects with USB? What docking station is this?

It's probably acting as a USB hub, hence recognizing the USB mice etc, but those 'Dell Computer Corp' devices aren't necessarily recognized.
This User Gave Thanks to Corona688 For This Post:
# 4  
The lspci output:

Code:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Sky Lake Host Bridge/DRAM Registers (rev 08)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Sky Lake Integrated Graphics (rev 07)
00:13.0 Non-VGA unclassified device: Intel Corporation Device 9d35 (rev 21)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP USB 3.0 xHCI Controller (rev 21)
00:14.2 Signal processing controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP Thermal subsystem (rev 21)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP CSME HECI (rev 21)
00:17.0 SATA controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP SATA Controller [AHCI mode] (rev 21)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation Device 9d10 (rev f1)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation Device 9d12 (rev f1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Sunrise Point-LP LPC Controller (rev 21)
00:1f.2 Memory controller: Intel Corporation Sunrise Point-LP PMC (rev 21)
00:1f.3 Audio device: Intel Corporation Sunrise Point-LP HD Audio (rev 21)
00:1f.4 SMBus: Intel Corporation Sunrise Point-LP SMBus (rev 21)
01:00.0 Unassigned class [ff00]: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTS525A PCI Express Card Reader (rev 01)
02:00.0 Network controller: Intel Corporation Wireless 7265 (rev 61)

---------- Post updated at 01:12 PM ---------- Previous update was at 01:10 PM ----------

The docking station is a Dell D3100 Docking Station.


Moderator's Comments:
Mod Comment Please use CODE tags as required by forum rules!

Last edited by RudiC; 09-28-2016 at 03:40 PM.. Reason: Added CODE tags.
# 5  
D3100 uses a DisplayLink chip, and DisplayLink has a page specifically for Ubuntu:

Ubuntu
This User Gave Thanks to Corona688 For This Post:
# 6  
As I mentioned, I believe that I have already downloaded and installed the DisplayLink driver for Ubuntu. Perhaps the outputs that I showed say otherwise? I'm not sure how to test.
# 7  
What's the output of lsmod?
This User Gave Thanks to Corona688 For This Post:
Login or Register for Dates, Times and to Reply

Previous Thread | Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:
Advanced Search

Test Your Knowledge in Computers #557
Difficulty: Easy
The most expert of software developers never make mistakes.
True or False?

9 More Discussions You Might Find Interesting

1. Hardware

Dell XPS M1330 doesn't detect optical drive

I have a Dell XPS M1330 laptop. The OS is Windows 10. I had to replace the motherboard because it was bad. After replacing the motherboard I noticed the optical (DVD/CD) drive is neither detected in BIOS and OS nor making any noise at all. Everything else seems to be working fine. The optical drive... (3 Replies)
Discussion started by: milhan
3 Replies

2. Shell Programming and Scripting

[KornShell]: Why getopts doesn't detect disabled switches in this script?

Hi, My environement OS: Linux Fedora Core 17 X86_64 KSH version: sh (AT&T Research) 93u+ 2012-08-01 As I understand inside a Kornshell script, the getopts statement allows to collect information about the switches provided for the script (if any). Besides, it is possible to... (3 Replies)
Discussion started by: dariyoosh
3 Replies

3. Shell Programming and Scripting

sed command works on Fedora/Ubuntu, but doesn't work in Mac

Hi, I have a question. I define a function using sed command: replace() { searchterm=$1 replaceterm=$2 sed -e "s/$searchterm/$replaceterm/ig" $3 > $WORK'tempfile.tmp' mv $WORK'tempfile.tmp' $3 } Then I call replace 'test = 0' 'test = 1' $myfile This code... (1 Reply)
Discussion started by: Dark2Bright
1 Replies

4. Shell Programming and Scripting

sed command works on Fedora/Ubuntu, but doesn't work in Mac

Hi, I have a question. I define a function using sed command: replace() { searchterm=$1 replaceterm=$2 sed -e "s/$searchterm/$replaceterm/ig" $3 > $WORK'tempfile.tmp' mv $WORK'tempfile.tmp' $3 } Then I call replace 'test = 0' 'test = 1' $myfileThis code works well in... (1 Reply)
Discussion started by: Dark2Bright
1 Replies

5. AIX

AIX doesn't detect TS3200 tape library

Hi all, I have a problem here root@host1 / # lsdev -Cc tape rmt0 Defined 07-00-02 IBM 3580 Ultrium Tape Drive (FCP) rmt1 Defined 07-00-02 IBM 3580 Ultrium Tape Drive (FCP) smc0 Defined 07-00-02 IBM 3573 Tape Medium Changer (FCP) root@host1 / # cfgmgr -l fcs2 Method error... (2 Replies)
Discussion started by: h@foorsa.biz
2 Replies

6. AIX

AIX doesn't detect smc1 media changer in ts3200 tape library

Hi all, I'm having a problem here my environment as follows. AIX 5.3 TL 10 running on a P6 p520 sever with 3 fibre channel cards and Tivoli Storage Manager TSM 5.4 and TS3200 Tape Library with 2 drives and 2 media changers. My problem as follows smc1 doesn't show up , I ran cfgmgr multiple... (6 Replies)
Discussion started by: h@foorsa.biz
6 Replies

7. Ubuntu

Microphone doesn't work in Ubuntu 10.04

When I try to speak to the microphone, there is no echo in the speaker. I test it again by dialing Skype, there is still no sound in my side while I can hear the other side. What can I do? Thanks in advance! (4 Replies)
Discussion started by: i2000s
4 Replies

8. Shell Programming and Scripting

Why getopts doesn't detect correctly my switches?

Dear all, I have created a KornShell script containing swiches with getopts (command line switches). Normally, my script should work like this: $ ./myscript.ksh -a 12 -b 4 -c 78 The switch a was selected with the argument 12 The switch b was selected with the argument 4 The switch c was... (3 Replies)
Discussion started by: dariyoosh
3 Replies

9. UNIX for Dummies Questions & Answers

bad upgrade to 8.10 and ubuntu doesn't boot afterwards.

at the end of October i upgraded the distro to 8.10 at first it seemed fine until i restarted my machine the boot seqence started i logged in after that nothing? tried booting again and the same thing happened did i do something wrong during the upgrade to 8.10 did everything the computer asked me... (1 Reply)
Discussion started by: ksnovice
1 Replies

Featured Tech Videos