Solaris LDOM IP conflict


Login or Register for Dates, Times and to Reply

 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Solaris LDOM IP conflict
# 1  
Solaris LDOM IP conflict

I have a Sun T4-1 running Solaris 11.4 with a static IP 192.168.0.183. On this machine is a Solaris 10 LDOM with a static IP of 192.168.0.78. The other day I had to stop the LDOM to do a memory reconfigure. When I rebooted it I got an error that the IP 192.168.0.78 was already in use and so networking was disabled.

I discovered that if I ssh into 192.168.0.78, it comes up with the T4's primary domain. So I thought I'd jsut changed the Solaris 10 IP to 192.168.0.79. But when I rebooted the LDOM, it complained that that IP was in conflict too! So somehow the primary domain has hijacked the Solaris 10's IP. So somehow my networking has gotten all bollixed up. The question is how to get the primary domain to give up 192.168.0.78?

Here's some info from the primary domain but darned if I can figure out what needs to be changed:

Code:
root@hemlock:~# ldm list
NAME             STATE      FLAGS   CONS    VCPU  MEMORY   UTIL  NORM  UPTIME
primary          active     -n-cv-  UART    32    16G      0.3%  0.3%  4d 22h 43m
sol10            bound      ------  5000    32    32G
root@hemlock:~# ldm list-bindings sol10
...
NETWORK
    NAME         SERVICE                MACADDRESS          PVID|PVLAN|VIDs
    ----         -------                ----------          ---------------
    net1         primary-vsw0@primary   00:14:4f:f8:07:f9   1|--|--

        PEER                   MACADDRESS          PVID|PVLAN|VIDs
        ----                   ----------          ---------------
        primary-vsw0@primary   00:14:4f:f8:22:af   1|--|--

root@hemlock:~# ipadm
NAME              CLASS/TYPE STATE        UNDER      ADDR
lo0               loopback   ok           --         --
   lo0/v4         static     ok           --         127.0.0.1/8
   lo0/v6         static     ok           --         ::1/128
net0              ip         ok           --         --
   net0/v4        static     ok           --         192.168.0.183/24
   net0/v6        addrconf   ok           --         fe80::210:e0ff:fe8a:1138/10
net1              ip         ok           --         --
   net1/v4        static     ok           --         192.168.0.79/24
sp-phys0          ip         ok           --         --
   sp-phys0/v4    static     ok           --         169.254.182.77/24
vnic1             ip         ok           --         --
   vnic1/v4address static    ok           --         192.168.0.78/24
root@hemlock:~# dladm show-phys
LINK            MEDIA         STATE      SPEED  DUPLEX    DEVICE
net0            Ethernet      up         100    full      igb0
net1            Ethernet      up         100    full      igb1
net2            Ethernet      unknown    0      unknown   igb2
net3            Ethernet      unknown    0      unknown   igb3
net4            Ethernet      up         100    full      vsw0
sp-phys0        Ethernet      up         10     full      usbecm2
root@hemlock:~# dladm show-link
LINK                CLASS     MTU    STATE    OVER
ldoms-vsw0.vport0   vnic      1500   up       net1
net0                phys      1500   up       --
net1                phys      1500   up       --
net2                phys      1500   unknown  --
net3                phys      1500   unknown  --
net4                phys      1500   up       --
sp-phys0            phys      1500   up       --
vnic1               vnic      1500   up       net1
root@hemlock:~# ifconfig -a
lo0: flags=2001000849<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST,IPv4,VIRTUAL> mtu 8232 index 1
        inet 127.0.0.1 netmask ff000000
vnic1: flags=100001000843<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,IPv4,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 2
        inet 192.168.0.78 netmask ffffff00 broadcast 192.168.0.255
        ether 2:8:20:a4:2:9b
net0: flags=100001000843<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,IPv4,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 4
        inet 192.168.0.183 netmask ffffff00 broadcast 192.168.0.255
        ether 0:10:e0:8a:11:38
net1: flags=100001000843<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,IPv4,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 6
        inet 192.168.0.79 netmask ffffff00 broadcast 192.168.0.255
        ether 0:10:e0:8a:11:39
sp-phys0: flags=100001000843<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST,IPv4,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 5
        inet 169.254.182.77 netmask ffffff00 broadcast 169.254.182.255
        ether 2:21:28:57:47:17
lo0: flags=2002000849<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST,IPv6,VIRTUAL> mtu 8252 index 1
        inet6 ::1/128
vnic1: flags=120002000840<RUNNING,MULTICAST,IPv6,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 2
        inet6 ::/0
        ether 2:8:20:a4:2:9b
net0: flags=120002004841<UP,RUNNING,MULTICAST,DHCP,IPv6,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 4
        inet6 fe80::210:e0ff:fe8a:1138/10
        ether 0:10:e0:8a:11:38
sp-phys0: flags=120002000840<RUNNING,MULTICAST,IPv6,PHYSRUNNING> mtu 1500 index 5
        inet6 ::/0
        ether 2:21:28:57:47:17
root@hemlock:~#


Last edited by Michele31416; 02-02-2020 at 12:41 PM..
# 2  
You might considering flushing your ARP cache(s), or simply waiting until the ARP entries to timeout.
This User Gave Thanks to Neo For This Post:
# 3  
Current situation is :

Your T4 box has 3 IP addresses on three interface, from one which is VNIC net1 net0 vnic0
In one point in time, these addresses have been configured...

If you wish to remove the mentioned address found in this output :
Code:
.....
vnic1             ip         ok           --         --
   vnic1/v4address static    ok           --         192.168.0.78/24
.....

Execute the following on the hypervisor via SP or connected to any other address but 78 via ssh :
Code:
ipadm delete-addr vnic1/v4address

The system is complaining for duplicate address since you have one defined on VNIC in hypervisor and same inside LDOM.

Hope that helps
Regards
Peasant.
These 2 Users Gave Thanks to Peasant For This Post:
# 4  
Thanks! The ipadm command worked! I now have networking again at 192.168.0.78 on the LDOM. But now I have a new problem. When I start the LDOM console, it won't let me in. (But I can successfully ssh to the LDOM and also open a vncviewer to it).

Code:
root@hemlock:~# ldm start sol10
LDom sol10 started
root@hemlock:~# ldm list
NAME             STATE      FLAGS   CONS    VCPU  MEMORY   UTIL  NORM  UPTIME
primary          active     -n-cv-  UART    32    16G      0.8%  0.8%  5d 23h 56m
sol10            active     -t----  5000    32    32G      0.6%  0.6%  2s
root@hemlock:~# telnet localhost 5000
Trying ::1...
telnet: connect to address ::1: Connection refused
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.

Connecting to console "sol10" in group "sol10" ....
Press ~? for control options ..
Hostname: avon
Feb  3 12:39:14 svc.startd[11]: svc:/application/management/ocm:default: Method "/lib/svc/method/svc-ocm start" failed with exit status 95.
Feb  3 12:39:14 svc.startd[11]: application/management/ocm:default failed fatally: transitioned to maintenance (see 'svcs -xv' for details)

avon console login: You do not have write access
You do not have write access

(message repeats every time I press a key)

And in the LDOM (captured from an ssh window):
Code:
/export/home/michele$ svcs -xv
svc:/application/print/server:default (LP print server)
 State: disabled since Mon Feb 03 12:38:57 2020
Reason: Disabled by an administrator.
   See: http://sun.com/msg/SMF-8000-05
   See: man -M /usr/share/man -s 1M lpsched
Impact: 2 dependent services are not running:
        svc:/application/print/rfc1179:default
        svc:/application/print/ipp-listener:default

svc:/application/management/ocm:default (Oracle Configuration Manager)
 State: maintenance since Mon Feb 03 12:39:14 2020
Reason: Start method exited with $SMF_EXIT_ERR_FATAL.
   See: http://sun.com/msg/SMF-8000-KS
   See: /var/svc/log/application-management-ocm:default.log
Impact: This service is not running.
/export/home/michele $ more /var/svc/log/application-management-ocm:default.log
...
[ Feb  3 12:38:57 Enabled. ]
[ Feb  3 12:39:13 Executing start method ("/lib/svc/method/svc-ocm start") ]
OCM is marked as disconnected.
Use emocmrsp -output /opt/ocm/ocm.rsp to create a response file and reconfigure
with configCCR -R /opt/ocm/ocm.rsp.
[ Feb  3 12:39:14 Method "start" exited with status 95 ]

Is this non-running service anything important?

--- Post updated at 02:56 PM ---

Quote:
Originally Posted by Neo
You might considering flushing your ARP cache(s), or simply waiting until the ARP entries to timeout.
Thanks. I didn't even know about that. That will be good to know for next time. In the end I went with the ipadm method.
# 5  
UPDATE
I fixed the "no write access problem" by grepping for proceses named "telnet" and then killing them. Then I tried the "telnet localhost 5000" again and it worked fine. I next ran "svcs -xv" again and this time the "OCM process in maintenane mode" wasn't listed there anymore. So that seems to have fixed itself. Go figure.
This User Gave Thanks to Michele31416 For This Post:
Login or Register for Dates, Times and to Reply

Previous Thread | Next Thread
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:
Advanced Search

Test Your Knowledge in Computers #396
Difficulty: Medium
HP-UX was the first Unix to offer access control lists for file access permissions as an alternative to the standard Unix permissions system.
True or False?

8 More Discussions You Might Find Interesting

1. UNIX for Beginners Questions & Answers

Solaris 11 LDOM guest network not working

I'm really stuck here. I've created an LDOM on a SPARC T4-1 with Solaris 11.4 to run a copy of Linux for SPARC. I got the Linux ISO installed and Linux itself installed and booted OK. The only thing is is that there's no networking available in the Linux guest. This question is basically the... (7 Replies)
Discussion started by: Michele31416
7 Replies

2. Solaris

Ldom guest volumen problem t8 Solaris 11

hello to everyone. im new member here. i have a problem with a guest ldom on solaris 11 sparc in a T8. I need to access to disk vds assigned to guest domain but from control domain. I want to modify a parameter in inittab of the guest domain because start guest domain give me problems... (2 Replies)
Discussion started by: Liam_
2 Replies

3. Solaris

Virtual Switch in Solaris LDOM

Hi, Our existing environment is having primary domain and 3 guest domains are running over it. See the attached image. Now we want to add a new primary virtual switch and move LDOM3 to be connected with new primary switch. So, I am not sure how to achieve this because. If I remove the... (7 Replies)
Discussion started by: praveensharma21
7 Replies

4. Solaris

How can I install Solaris 10 on an LDom using an iso?

Hello, I am trying to install Solaris 10 on a newly created LDom. Here are the commands I ran to create the LDom: ldm add-domain ldg2 ldm add-vcpu 8 ldg2 ldm add-memory 2g ldg2 ldm add-vnet vnet2 primary-vsw0 ldg2 ldm add-vdsdev /dev/dsk/c0t5000CCA01535E20Cd0s0 vol2@primary-vds0 ldm... (8 Replies)
Discussion started by: bstring
8 Replies

5. Solaris

ZFS LDOM problem on Solaris 10

Apologies if this is the wrong forum.. I have some LDOMs running on a Sparc server. I copied the disk0 file from one chassis over to another, stopped the ldom on the source system and started it on the 2nd one. All fine. Shut it down and flipped back. We then did a fair bit of work on the... (4 Replies)
Discussion started by: tommyq
4 Replies

6. Solaris

Installing Solaris OS on LDOM SAN Disk

I have viewed a few previous posts regarding this, but none of them quite described or worked with my issue. I am out of local disk space on my LDOM Manager but still have plenty of SAN vCPU and Memory available so I am trying to install a new LDOM OS on SAN. I have exposed the SAN to the... (0 Replies)
Discussion started by: MobileGSP
0 Replies

7. Solaris

Solaris 9 IP conflict

Hi Gurus I am in a strange situation. I have a SUN sparc server . The server was having an IP say X..... (this IP X is now being used by another server)..... I have just installed fresh solaris 9 OS on the same server and given new IP say Y. I also configured probe based IPMP with ce0 and... (2 Replies)
Discussion started by: ningy
2 Replies

8. Solaris

Installing Solaris into LDom using DVD

Hi, I have issues installing Solaris into a LDom using a Solaris10u5/08 DVD. I have been troubleshooting for the past 2 days and I still cannot get it up. Here is the logs: root@eld-app2# ldm add-vdsdev /cdrom/sol_10_508_sparc/s0 cdrom0@primary-vds0 root@eld-app2# ldm add-vdisk cdrom0... (4 Replies)
Discussion started by: bolasutra
4 Replies

Featured Tech Videos