Sun E220R + HP (SCSI) LTO Ultrium Tape Drive


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Sun E220R + HP (SCSI) LTO Ultrium Tape Drive
# 1  
Old 02-10-2012
Sun E220R + HP (SCSI) LTO Ultrium Tape Drive

Hi all,
this time I'd need a help from an advanced Solaris system admin Smilie

I attached a HP StorageWorks Ultrium 215 Tape Drives - Overview - c00059530 - HP Business Support Center to my Sun E220R and it got recognized immediately (probe-scsi-all).
Now the operating system boot process finished, I logged in with root and in dmesg I can see the drive:
Code:
Feb 10 17:47:44 sunbox1 scsi: [ID 365881 kern.info] /pci@1f,4000/scsi@4/st@3,0 (st19):
Feb 10 17:47:44 sunbox1        <HP Ultrium LTO>

Code:
# iostat -x st19
                 extended device statistics                 
device    r/s    w/s   kr/s   kw/s wait actv  svc_t  %w  %b 
st19      0.0    0.0    0.0    0.0  0.0  0.0    0.0   0   0 
#

Here are the questions:
How can I read the tape content?
How can I eject it with a shell command?
Can I load an already ejected tape?
Do I neccessarily need a proper/commercial Backup Software?
Can't I simply do the backup using dd command?
How would I do a full backup of the main harddisk sd0 ?
How would I do a full restore of the main harddisk sd0 ?

---------- Post updated at 18:41 ---------- Previous update was at 18:40 ----------

Thank you in advance for your attempt to help me! :-)

---------- Post updated at 18:44 ---------- Previous update was at 18:41 ----------

Please also note this is 100% my personal hobbyist problem!
It's definately not a real-world problem and of course this is not a homework or something.
# 2  
Old 02-10-2012
Quote:
Originally Posted by pseudocoder
How can I read the tape content?
How can I eject it with a shell command?
Can I load an already ejected tape?
Use mt command.
Quote:
Do I neccessarily need a proper/commercial Backup Software?
Can't I simply do the backup using dd command?
How would I do a full backup of the main harddisk sd0 ?
How would I do a full restore of the main harddisk sd0 ?
For that you can use tar or ufsdump/ufsrestore.
This User Gave Thanks to bartus11 For This Post:
# 3  
Old 02-10-2012
MySQL

Dear bartus11,
thank you very very much for your PERFECT answer SmilieSmilieSmilie

I have all the commands you've mentioned and I'll study their man-pages.

Before I've posted my questions, I've run man st, but somehow I didn't understand anything Smilie

One more question: What if my system had a ZFS filesystem, may I also use the ufsdump/ufsrestore commands or should I rather go for tar command in that case? Smilie

BEST regards,
pc

Last edited by pseudocoder; 02-10-2012 at 05:28 PM.. Reason: iCODE tags :-)
# 4  
Old 02-10-2012
You can't use ufsdump/ufsrestore with ZFS. I think you can send ZFS snapshots to the tape though. Check zfs(1M) man page section for zfs send and zfs receive.
This User Gave Thanks to bartus11 For This Post:
# 5  
Old 02-10-2012
How do I get a reply to a question or thread

I know this isnt the type of reply you were looking for but this is my first try at using a forum to answer my questions regarding Solaris. I have tried multiple times. What do I need to do to get a reply from someone on here?? If there is a rule that I am not following please let me know as I am out of options and need some assistance.
# 6  
Old 02-10-2012
Quote:
Originally Posted by bartus11
You can't use ufsdump/ufsrestore with ZFS. I think you can send ZFS snapshots to the tape though. Check zfs(1M) man page section for zfs send and zfs receive.
Great! Smilie

---------- Post updated at 21:48 ---------- Previous update was at 21:39 ----------

Quote:
Originally Posted by jbirkes
I know this isnt the type of reply you were looking for but this is my first try at using a forum to answer my questions regarding Solaris. I have tried multiple times. What do I need to do to get a reply from someone on here?? If there is a rule that I am not following please let me know as I am out of options and need some assistance.
wtf?! Smilie

If you intended to help me, be sure you didn't.

If you need help, what's exactly your problem?
You posted a problem and no-one replied to it? Here? URL?
There are many written and unwritten rules.
Don't hijack others threads!!
Ensure that you post a qualified problem description, not just HELP HELP HELP.
Also post what you have tried at your own to solve the problem and so on.
Post in the right sub-forum and the like.

Good luck and start with stopping thread-hijacking!
These 2 Users Gave Thanks to pseudocoder For This Post:
# 7  
Old 02-10-2012
I didnt mean to offend. If I did, I apologize. I did submit under the correct sub-forum with a very concise list of issues. I have been working on the problem on my own for the better part of a week and have been unable to correct it myself. I am always very polite and try to provide as much helpful information as I can and yet you are the first to ever reply. Again my apologies and thank you for you input.

Oh, and my issue was regarding the runtime linker in solaris ld.so.1. I know literally nothing about it and it is really wearing me out.

Last edited by jbirkes; 02-10-2012 at 06:00 PM..
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. AIX

Filesets for IBM ultrium lto 5 (SAS)

i connect an ibm ultrium lto 5 (sas) to an 8204-e8a (v6.1 TL5 SP 1) then i do an cfgmgr and get message about missing filesets devices.pciex.1410ca03 devices.pciex.pciexclass.00107 devices.pciex.00107200 devices.pciex.pciex100.72.3 and a few others i try to find the filesets on the two OS... (1 Reply)
Discussion started by: AIXBlueCat
1 Replies

2. Hardware

Help with scsi tape drive problem

I've had a scsi hard drive, scsi tape drive, and cd rom working off an adaptec 29160 controller. Everything worked great until a few days ago. I begin getting tar format errors (running sco 5.0.6) on the tape drive and occasionally the entire system would hang up while trying to access data on... (0 Replies)
Discussion started by: powwm
0 Replies

3. AIX

Ultrium LTO3 Tape Drive for pSeries p570

I have 2 servers in my office which are p570 and p550. Both run under AIX 5300-07. And I only have 1 x SCSI Ultrium LTO3 Tape Drive. For syncronization purposes, I always backup p570 server's database and restore into p550 server. And due to the frequent process of syncronization, I require to... (1 Reply)
Discussion started by: kwliew999
1 Replies

4. UNIX for Dummies Questions & Answers

Problems with SCSI card and tape drive

Currenty running SCO Openserver 6 at a Dell PowerEdge T300. I recently installed a driver for an Adaptec SCSI card (adpu320). When I connect a tape drive to it and re-start the system,it freezes and displays the following message: "WARNING: adpu320: Command timed out (ha= 4)" and the system... (2 Replies)
Discussion started by: RicardoM
2 Replies

5. Solaris

Configure New LTO-2 Tape Drive

Can I do this live? Or, do I need to do a probe-scsi-all after doing a stop/A? (10 Replies)
Discussion started by: jgordon
10 Replies

6. SCO

Installing SCSI Tape drive

Hello, I'm having some issues with installing SCSI tape drive on SCO 5.0.6 hardware config shows the following adapters %adapter 0xE800-0xE8FF 10 - type=alad ha=0 bus=0 id=7 fts=sto %adapter 0x0170-0x0177 15 - type=IDE ctlr=secondary dvr=wd %adapter - 3 - ... (3 Replies)
Discussion started by: ananth_ak
3 Replies

7. Solaris

mounting an external scsi tape drive

hi- I just installed a quad gigaswift ethernet scsi card to my sunblade 150. I checked with the docs, and got all of the required drivers on the box. Now, I'm trying to mount an external scsi tape drive with no luck. I set the scsi address on the external drive to 0. Here's what I'm coming... (9 Replies)
Discussion started by: ECBROWN
9 Replies

8. Filesystems, Disks and Memory

help installing Sun 8mm unipack scsi tape drive

Hi all, please help I am stuck. I have installed a external unipack scsi tape drive. The tape drive is Exabyte Eliant 820. All I did was connected scsi cable and power it on. When issued "probe-scsi-all" command, the tape is correctly identified. However, when issued "dmesg | more" command, the... (4 Replies)
Discussion started by: dennis
4 Replies

9. Filesystems, Disks and Memory

Tape drive ?? fast/wide scsi box + dds4??

I'm researching a tape drive + backup software to work across my unix/linux network. Was thinking about a dds4 tape drive (sony's) on my solaris ultra2, with some kind of software that would work across the network to back up my other 2 solaris boxes, plus my 2 linux boxes. What do others use... (3 Replies)
Discussion started by: kymberm
3 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

Scsi tape drive.

I'm running SCO OS 505 on a Compaq proliant 1600, and my tape drive will just not work. It was working properly and whent to Sh?ts when I tried to get the cd rom working. I have uninstalled any configured tape drive and rebooted and then configured a tape drive and rebooted still nothing. I'm... (4 Replies)
Discussion started by: kikkin
4 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos