Visit Our UNIX and Linux User Community


Sun Blade 150 not a Sun?


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Sun Blade 150 not a Sun?
# 1  
Old 01-19-2012
Sun Blade 150 not a Sun?

I have recently re-installed Solaris 10 on a Sun Blade 150 followed by a patch set (10_Recommended) dated 2011.12.05.

I have just noticed /bin/sun now returns false, rather than true. See below.
Code:
$ uname -a
SunOS myblade1 5.10 Generic_147440-07 sun4u sparc SUNW,Sun-Blade-100
$ /bin/sparc && echo 'I AM a sparc' || echo 'I am NOT a sparc'
I AM a sparc
$ /bin/sun && echo 'I AM a sun' || echo 'I am NOT a sun'
I am NOT a sun
$ /bin/sun4 && echo 'I AM a sun' || echo 'I am NOT a sun'
I am NOT a sun
$ truss /bin/sun
execve("/usr/bin/sun", 0xFFBFF9DC, 0xFFBFF9E4)  argc = 1
sysinfo(SI_MACHINE, "sun4u", 257)               = 6
mmap(0x00000000, 32, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF3F0000
mmap(0x00000000, 8192, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF3A0000
mmap(0x00000000, 8192, PROT_READ|PROT_WRITE, MAP_PRIVATE|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF390000
memcntl(0xFF3B0000, 17560, MC_ADVISE, MADV_WILLNEED, 0, 0) = 0
mmap(0x00000000, 8192, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF380000
memcntl(0x00010000, 1528, MC_ADVISE, MADV_WILLNEED, 0, 0) = 0
resolvepath("/usr/lib/ld.so.1", "/lib/ld.so.1", 1023) = 12
resolvepath("/usr/bin/sun", "/usr/bin/sun", 1023) = 12
stat64("/usr/bin/sun", 0xFFBFF4A8)              = 0
open("/var/ld/ld.config", O_RDONLY)             Err#2 ENOENT
stat64("/lib/libc.so.1", 0xFFBFEC08)            = 0
resolvepath("/lib/libc.so.1", "/lib/libc.so.1", 1023) = 14
open("/lib/libc.so.1", O_RDONLY)                = 3
mmap(0x00010000, 32768, PROT_READ|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ALIGN, 3, 0) = 0xFF370000
mmap(0x00010000, 1368064, PROT_NONE, MAP_PRIVATE|MAP_NORESERVE|MAP_ANON|MAP_ALIGN, -1, 0) = 0xFF200000
mmap(0xFF200000, 1245365, PROT_READ|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_TEXT, 3, 0) = 0xFF200000
mmap(0xFF342000, 35965, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_INITDATA, 3, 1253376) = 0xFF342000
mmap(0xFF34C000, 1616, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF34C000
munmap(0xFF332000, 65536)                       = 0
munmap(0xFF370000, 32768)                       = 0
close(3)                                        = 0
memcntl(0xFF200000, 145988, MC_ADVISE, MADV_WILLNEED, 0, 0) = 0
mmap(0x00010000, 24576, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ANON|MAP_ALIGN, -1, 0) = 0xFF370000
getcontext(0xFFBFF318)
getrlimit(RLIMIT_STACK, 0xFFBFF2F8)             = 0
getpid()                                        = 1054 [1053]
setustack(0xFF372A88)
sysinfo(SI_ARCHITECTURE, "sparc", 257)          = 6
sysinfo(SI_MACHINE, "sun4u", 257)               = 6
sysinfo(SI_HW_PROVIDER, "Oracle Corporation", 257) = 19
_exit(255)
$

I have another Sun Blade 150 which has an older installation of Solaris 10 and not recently patched (we intend to do this soon). Running the same commands results in the following:
Code:
$ uname -a
SunOS myblade2 5.10 Generic_118833-03 sun4u sparc SUNW,Sun-Blade-100
$ /bin/sparc && echo 'I AM a sparc' || echo 'I am NOT a sparc'
I AM a sparc
$ /bin/sun && echo 'I AM a sun' || echo 'I am NOT a sun'
I AM a sun
$ /bin/sun4 && echo 'I AM a sun' || echo 'I am NOT a sun'
I am NOT a sun
$ truss /bin/sun
execve("/usr/bin/sun", 0xFFBFF7C4, 0xFFBFF7CC)  argc = 1
resolvepath("/usr/lib/ld.so.1", "/lib/ld.so.1", 1023) = 12
resolvepath("/usr/bin/sun", "/usr/bin/sun", 1023) = 12
stat("/usr/bin/sun", 0xFFBFF5A0)                = 0
open("/var/ld/ld.config", O_RDONLY)             Err#2 ENOENT
stat("/lib/libc.so.1", 0xFFBFF0C0)              = 0
resolvepath("/lib/libc.so.1", "/lib/libc.so.1", 1023) = 14
open("/lib/libc.so.1", O_RDONLY)                = 3
mmap(0x00010000, 8192, PROT_READ|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ALIGN, 3, 0) = 0xFF3A0000
mmap(0x00010000, 991232, PROT_NONE, MAP_PRIVATE|MAP_NORESERVE|MAP_ANON|MAP_ALIGN, -1, 0) = 0xFF280000
mmap(0xFF280000, 881621, PROT_READ|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_TEXT, 3, 0) = 0xFF280000
mmap(0xFF368000, 29469, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_INITDATA, 3, 884736) = 0xFF368000
mmap(0xFF370000, 2592, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_FIXED|MAP_ANON, -1, 0) = 0xFF370000
munmap(0xFF358000, 65536)                       = 0
memcntl(0xFF280000, 139692, MC_ADVISE, MADV_WILLNEED, 0, 0) = 0
close(3)                                        = 0
munmap(0xFF3A0000, 8192)                        = 0
mmap(0x00010000, 24576, PROT_READ|PROT_WRITE|PROT_EXEC, MAP_PRIVATE|MAP_ANON|MAP_ALIGN, -1, 0) = 0xFF3A0000
getcontext(0xFFBFF298)
getrlimit(RLIMIT_STACK, 0xFFBFF278)             = 0
getpid()                                        = 17246 [17245]
setustack(0xFF3A2088)
sysinfo(SI_ARCHITECTURE, "sparc", 257)          = 6
sysinfo(SI_MACHINE, "sun4u", 257)               = 6
sysinfo(SI_HW_PROVIDER, "Sun_Microsystems", 257) = 17
_exit(0)
$

I am guessing that it is due to call to sysinfo returning "Oracle Corporation" rather than "Sun_Microsystems" is confusing the program into returning "false" rather than "true".

Has anyone else noticed this, and if so is there a workaround?

Andrew
# 2  
Old 01-19-2012
You are correct in your guess.

The "sun" command along with dozens of similar ones sharing the same binary has been obsoleted since the early nineties. See the machid manual page.

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #468
Difficulty: Medium
Both Ethernet and IPv4 use an all-zeros broadcast address to indicate a broadcast packet.
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Solaris

Execution problems with sun blade 150

hello i have a forte gamma camera Philips device . and its a medical device. this medical device is came with sun blade 150 pc and pegasys is printed on the sun blade pc .the problem is when i switched the power on , the sun blade runs and a white screen appear with the information about the... (6 Replies)
Discussion started by: moh_abaloo
6 Replies

2. UNIX for Dummies Questions & Answers

SUN BLADE T6340 - which OS ?

Hi, I have server SUN BLADE T6340 and i tried install debian sparc on this machine. Will it work ? In the specification is written only Solaris 10. (4 Replies)
Discussion started by: PtaQ
4 Replies

3. Solaris

Cannot install or run Solaris 8 on Sun Blade 150

Hi everybody, I'm having big troubles in installing Solaris 8 on a Sun Blade 150. Here are some system specs: Sun Blade 150 (UltraSPARC-IIe 550MHz) RAM: 256MB OBP 4.10.6 2003/06/06 12:30 POST 2.0.1 2001/08/23 17:13 When I try to boot from Solaris 8 CD with boot cdrom or... (10 Replies)
Discussion started by: Vortigern
10 Replies

4. Solaris

Sun Blade 150 will not boot off harddrive after install of solaris 10

Hello, I cant get my blade box to boot off the harddrive after installing solaris 10.I can get to a root prompt after issuing "boot cdrom -s".I tried booting off disk0 and disk1,but I get "the file just loaded does not seem to be executable".Thanks for any help.:wall: (4 Replies)
Discussion started by: chucky
4 Replies

5. Solaris

Sun Blade 150 wont boot off cdrom

Hello, Ive just aquired a blade 150 off ebay.Im new to suns and are having a problem getting it to boot off the cdrom.Openboot continuously tries to do a network boot and I cant enter any commands.Im using an average pc keyboard and it definetly works.Thanks for any help.:wall: (3 Replies)
Discussion started by: chucky
3 Replies

6. Solaris

Jumpstart Solaris 8 on Sun Blade 150 Hangs

We had to replace a hard drive in one of our Sun Blade 150s, but now it hangs during the Jumpstart. It will show 1 or 2 Timeout for ARP/RARP messages and then start the spinning numbers. It always stops at 2ae00 and just hangs there. We have 1 combined jumpstart server and it is also our NIS+... (5 Replies)
Discussion started by: stottsja
5 Replies

7. Solaris

Sun Blade 150 - I can't hook up extra drives

I'm not familiar with this particular machine and it's baffling me. For those that are familar with the workstation, allow me to paint a picture. If you were looking down on the machine (open) you would see the main board and then a riser board. On the left side of the riser board are jacks... (1 Reply)
Discussion started by: silversaleen68
1 Replies

8. UNIX for Dummies Questions & Answers

Please help to configure Sun Blade 150 workstation

Hi, I am new to UNIX. I have a Sun Blade 150 worksation. I used a Dell monitor and Dell keyboard as input and output devices. However, workstation always told me that keyboard couldn't be found. I used Dell keyboard with USB and Dell keyboard with series connector. It all didn't work. Please help... (10 Replies)
Discussion started by: duke0001
10 Replies

9. Solaris

sun Blade 2000 and XVR100

hello, I have SunBlade 2000 with XVR-1000 graphics card. Xserver won't loaded. I've reinstalled OS 9 ( loaded Driver) nor 10 still won't do it. Anyone has this problem or have any ideas whats' wrong, greatly appreciated!! thanks in adv. (1 Reply)
Discussion started by: anphdula
1 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

Memory upgrade Sun Blade 150

I would like to upgrade the memory in my Sun Blade 150 workstation. In reading through Sun's Blade 150 DIMM Installation Guide, it indicates that the memory must be "certified by Sun for the Sun Blade 150 system." Does anyone know if any SDRAM, PC133 CL=2 Unbuffered ECC 133MHz 3.3V ... (2 Replies)
Discussion started by: here2learn
2 Replies

Featured Tech Videos