Visit Our UNIX and Linux User Community


Jumpstart -- Warning: Could not find matching rule in rules.ok


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems Solaris Jumpstart -- Warning: Could not find matching rule in rules.ok
# 1  
Old 09-18-2011
Jumpstart -- Warning: Could not find matching rule in rules.ok

I just setup a new jumpstart server, and I'm having problems with rules.ok errors.

I'm coming up blank after many Google searches, forum searches, etc.....

This is the error I receive:



Code:
Skipped interface e1000g1
Attempting to configure interface e1000g0...
Configured interface e1000g0
Reading ZFS config: done.
Setting up Java. Please wait...
Serial console, reverting to text install
Beginning system identification...
Searching for configuration file(s)...
Using sysid configuration file 192.168.1.173:/security/jumpstart/sysidcfg
Search complete.
Discovering additional network configuration...
Completing system identification...
Starting remote procedure call (RPC) services: done.

-------


Code:
System identification complete.
Starting Solaris installation program...
Searching for JumpStart directory...
not found
Warning: Could not find matching rule in rules.ok
Press the return key for an interactive Solaris install program...





Here is output from the jumpstart server, which is at 192.168.1.173. There are no DNS or naming services in this environment.

This is the command I used to add the client: ./add_install_client -c 192.168.1.173:/security/jumpstart -p 192.168.1.173:/security/jumpstart client-host sun4v



Code:
root@jumpstart-server# grep client-host /etc/hosts
192.168.1.123   client-host
root@jumpstart-server# cat /etc/ethers
0:24:6f:82:bb:7a client-host
root@jumpstart-server# cat /etc/bootparams
client-host  root=192.168.1.173:/security/jumpstart/OS/S10_sparc_u9/Solaris_10/Tools/Boot install=192.168.1.173:/security/jumpstart/OS/S10_sparc_u9 boottype=:in sysid_config=192.168.1.173:/security/jumpstart install_config=192.168.1.173:/security/jumpstart rootopts=:rsize=8192
root@jumpstart-server# dfshares | grep jumpstart
jumpstart-server:/security/jumpstart       jumpstart-server  -         -
root@jumpstart-server# cd /security/jumpstart
root@jumpstart-server# ./check
Validating rules...
Validating profile profile...
The custom JumpStart configuration is ok.
root@jumpstart-server# cat rules
any -   -   profile  -
root@jumpstart-server# cat rules.ok
any -   -   profile  -
# version=2 checksum=1514
root@jumpstart-server# cat profile
install_type flash_install
archive_location nfs 192.168.1.173:/security/jumpstart/GOLD/sol_10_142900-13_sun4v_v2-2a.archive
partitioning explicit
  filesys c0t0d0s0 20480 /
  filesys c0t0d0s1 16256 swap
  filesys c0t0d0s5 20480 /var
  filesys c0t0d0s6 10240 /export/home
root@jumpstart-server# cat sysidcfg
name_service=none
root_password=XXXXXXXXXXXXX
system_locale=C
timeserver=localhost
timezone=US/Eastern
terminal=vt100
security_policy=none
network_interface=e1000g0 { primary
ip_address=192.168.1.123
netmask=255.255.255.0
protocol_ipv6=no
default_route=192.168.1.1
}
nfs4_domain=dynamic


root@jumpstart-server# grep secur /etc/dfs/dfstab
share  -F nfs  -o ro,anon=0 /security/jumpstart

root@jumpstart-server# cd /security/jumpstart
root@jumpstart-server# ls
check          GOLD           profile        profile.ufs    rules.ok
config         OS             profile.flash  rules          sysidcfg
root@jumpstart-server#

---------- Post updated at 06:07 AM ---------- Previous update was at 01:38 AM ----------

I just thought I would share my solution to this problem with everyone just it helps someone else in the future. I just now finally figured it out on my own after a lot of troubleshooting.

I suspected an NFS problem at the beginning, but I booted the server I was trying to jumpstart, and successfully mounted the jumpstart NFS mount point to it. When I saw it could do it successfully I stopped looking at NFS as part of the problem.

However, the problem ultimately came down to whoever originally setup the server I installed jumpstart on didn't set the subnet mask correctly. The subnet mask is supposed to be 255.255.255.0, and that's what was on the original client server's Solaris install. However, the jumpstart server was at /8, 255.0.0.0. (I used 192.168 as a substitution for my work's real addresses.) A regular NFS mount to it works from any client, but jumpstart certainly didn't like it. For jumpstarting this client server I was able to change it to match, at 255.0.0.0 and it worked. I'll just have to switch it back to the correct subnet after the install, and later get approval to fix the subnet mask on the server I just setup jumpstart on.

Last edited by DukeNuke2; 09-18-2011 at 05:45 AM..

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #824
Difficulty: Medium
HTML 5 specifies scripting application programming interfaces (APIs) that can be used with JavaScript.
True or False?

8 More Discussions You Might Find Interesting

1. Shell Programming and Scripting

Is Rule 7 of POSIX shell grammar rules written correctly?

The POSIX shell standard grammar rules are at Shell Command Language I am trying to understand Rule 7 and I don't. I think there may be some mistakes there. I am not complaining about the standard; rather, I am concerned that my perception is wrong, and I don't understand something important.... (3 Replies)
Discussion started by: Mark_Galeck
3 Replies

2. UNIX for Dummies Questions & Answers

find Search - Find files not matching a pattern

Hello all, this is my first and probably not my last question around here. I do hope you can help or at least point me in the right direction. My question is as follows, I need to find files and possible folders which are not owner = AAA group = BBB with a said location and all sub folders ... (7 Replies)
Discussion started by: kilobyter
7 Replies

3. Shell Programming and Scripting

Help using variable in find rule

I'm not able to use a variable in my find rule. It's essentially being ignored. I'm trying to store a list of file types to ignore in a variable. This is the relevant code. #!/bin/ksh EXCEPTIONS='-not -name "*.xom" -a -not -name "*.sh" -a -not -name "*.pl"' /usr/local/bin/find... (9 Replies)
Discussion started by: skwyer
9 Replies

4. UNIX for Dummies Questions & Answers

Find records with matching patterns

Hi, I need to find records with a search string from a file. Search strings are provided in a file. For eg. search_String.txt file is like below chicago mexico newark sanhose and the file from where the records need to be fetched is given below src_file:... (1 Reply)
Discussion started by: sbhuvana20
1 Replies

5. IP Networking

iptables - most easy way to find rule and remove it?

I have situation where I have rules in iptables with comments. Now... I can for example enter rule like "iptables -A FORWARD -s xxx -j ACCEPT" and delete it with "iptables -D FORWARD -s xxx -j ACCEPT".. but if that rule contain some random comment (-m comment) then ... ? I can find with scripting... (2 Replies)
Discussion started by: darkman_hr
2 Replies

6. Shell Programming and Scripting

Matching string on two files based on match rules.

Hi, How to check if a string on file2 exactly matches with a part or complete string on file1, and return a match indicator based on some match rules. 1) only records on file1 with category A should be matched. for other category, the output match indicator should default to 'N' 2) on file2... (13 Replies)
Discussion started by: effay
13 Replies

7. Solaris

error in jumpstart while cretaing rules.ok with ./check

Hi Gurus, When i am running the ./check and i am getting below error Error in files "rules", line 92 hostname sample_host - host_class set_root_pw Error: Finish script missing: set_root_pw i do not have any begin or finish define in my rules file it just marked as - , the content... (2 Replies)
Discussion started by: kumarmani
2 Replies

8. Solaris

Jumpstart process cant find tape device

Hi to all, Im recovering a Solaris box trough jumpstart with restore of a flash archive on tape. The tape device is recognized by OBP in probe-scsi-all and by the operating system that is instaled on that box where i want to restore flar as /dev/rmt/2. But when a i boot with " (0) ok boot net -... (0 Replies)
Discussion started by: spacewalker
0 Replies

Featured Tech Videos