Sendmail not submitting Email on '.'


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems HP-UX Sendmail not submitting Email on '.'
# 1  
Old 07-07-2009
Sendmail not submitting Email on '.'

I have several HP/UX nodes running Sendmail 8.13 ...some work fine, some don't.

When an Email is coming in, the 'DATA' command never ends. The other side of the connection gets to the point where it enters the '.' on a line by itself, but sendmail doesn't accept it...if fact it keeps on holding the connection open like its expecting more data. Eventually the message times out and the system closes the connection. Of course, the big problem is that the other side thinks its successfully sent the message, when in fact the system aborted the message.

I've tried other characters, control characters...nothing seems to close the message for delivery.

When I compare the /etc/mail/sendmail.cf files from those nodes that do work and those nodes that don't, they are identical! ...so I'm guessing it has to be something else.

Anyone every run into this issue?? its a real head scratcher for us.
Thanks for your Help!
-- John
# 2  
Old 07-07-2009
Something to do with users customisation? or bad .mailrc ?
# 3  
Old 07-07-2009
Sendmail is not point-to-point, there is no direct connection to hold open.

If the sending side is a script, please post the script.
# 4  
Old 07-07-2009
"there is no direct connection to hold open." ...Huh? I guess it depends on how you define things. If your Email server is going to transfer an Email to my Email server, it opens a TCP connection to port 25 on my server and using the SMTP protocol, holds that connection open until my server either closes the connection or yours does.

In this particular case, your server starts the process (I.E. MAIL FROM:... RCPT TO: ... DATA ...) but when you send the '.' on its own line to signal the end of the message, my server does nothing like its thinking the '.' is still part of the 'DATA' segment. Since your server thinks its already sent the message, its waiting to see the '250 OK' message back from my server, but my server is still accepting input for some reason. One side or the other times out and closes the connection. My server aborts the message and never sends it on. Your server (may) think its successfully sent the message and deletes it. Big problem for me Smilie I hope that clarifies things.
# 5  
Old 07-08-2009
How precisely are you creating the original email message?
When precisely does the hang take place.

The sendmail program will first put the complete message onto a queue on the source computer. It will then negotiate with the appropriate destination computer and open a connection.
# 6  
Old 07-08-2009
This is for INBOUND emails. Here's my last test session:

host01:/home/jd $telnet localhost 25
Trying...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
220 host01.xxxxxx.com ESMTP Sendmail @(#)Sendmail version 8.13.3 - Revision 2.001 - 2005/02/12/8.13.3; Wed, 8 Jul 2009 15:09:29 -0400 (EDT)
EHLO test.com
250-host01xxxxxx.com Hello localhost [127.0.0.1], pleased to meet you
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-PIPELINING
250-EXPN
250-VERB
250-8BITMIME
250-SIZE 4096000
250-DSN
250-ETRN
250-DELIVERBY
250 HELP
MAIL FROM: jd@test.com
250 2.1.0 jd@test.com... Sender ok
RCPT TO: jd@blatt.com
250 2.1.5 jd@blatt.com... Recipient ok
DATA
354 Enter mail, end with "." on a line by itself
this is a test message

.

.

at this point, nothing happens...the connection will eventually timeout and close the connection. I've tried it from three different hosts and two different terminal programs...no change in results. Using different FROM: and TO: addresses also have no effect.

Thanks for the help Smilie
# 7  
Old 07-09-2009
Try

Code:
QUIT


BTW: This is a very strange way to use sendmail.
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Shell Programming and Scripting

Unable to recieve email using sendmail

Hi, Here is my script to send out emails. #!/bin/ksh { print "From: Prod@`hostname`.mycomp.com" print "To: me@mycomp.com" print "MIME-Version: 1.0" print "Content-Type: text/html" print "Subject: Usage Report" print "" print... (2 Replies)
Discussion started by: mohtashims
2 Replies

2. Shell Programming and Scripting

Sending formatted email with sendmail question

Hi All, Can anyone help with an email formatting question: Im using the following example to try and send a formatted email: outputFile="file.txt" ( echo "From: oracle@inovis.com" echo "To: john.dickinson@gxs.com" echo "MIME-Version: 1.0" echo "Subject: Test Font" echo... (4 Replies)
Discussion started by: jonnyd
4 Replies

3. UNIX for Advanced & Expert Users

Need help with sendmail email filtering on FreeBSD

Hi All, Sorry, for the double posting. Don't know how to move to a different forum. I am very new to Unix. I have a test server running FreeBSD 10.1 and SendMail 8.14.9. I need to filter incoming emails based on the sender's email address or domain and forward them to another address on a... (1 Reply)
Discussion started by: simplemind
1 Replies

4. Shell Programming and Scripting

Email body not formatted with html and sendmail

Hi All, I am trying to send the contents of a file as email body. I am using html email and sendmail option of unix. I am using the below piece of code for the same : #!/usr/bin/ksh export MAILTO="email@domain.com" export SUBJECT="Report" export BODY="file_directory_path/test_file.txt"... (1 Reply)
Discussion started by: rockygsd
1 Replies

5. AIX

Set email Priority using sendmail

Hi everyone, I'm trying to send an email on unix using sendmail command. For setting the priority to high I use: X-Priority: 1 And it works on HP but when I tried it on AIX the email is sent but no priority!! Anyone can help me Thanks in advance, Hiposh (3 Replies)
Discussion started by: hiposh
3 Replies

6. Red Hat

Delay in sending email to-from localhost in Sendmail

Hi Friends, I am very much new to sendmail or any other mta. I just installed sendmail 8.14 on my rhel6 machine. I was trying to send email to local user but after entering the message when i press CTRL-D it simply hangs. I also tried sending email via mutt but again mutt also hangs. It sends... (0 Replies)
Discussion started by: Rohit Bhanot
0 Replies

7. Debian

sendmail taking too much time to send a email

Hi , I'm using sendmail command to send a email. To send a email sendmail taking 3minutes to complete the process. Is there any configuration needs to be done in server or another solution is there to resolve this issue. Thanks in Advance. Regards Latika (1 Reply)
Discussion started by: latika
1 Replies

8. Shell Programming and Scripting

Unable to populate subject field of the email while using sendmail

Hi, Can anyone kindly provide some information about how to populate the subject field of the email while using the sendmail utility ? Itried the following command line argument : echo -e "Body of the email" | /usr/lib/sendmail -f from@from.com -t to@to.com -s " Subject of the email" ... (4 Replies)
Discussion started by: sdiptanil
4 Replies

9. Solaris

Outbound email re-direct using Sendmail

I need to reconfigure Sendmail to strip the SMTP email addresses from all email and replace them with a single address used for testing purposes. I have a vended application hosted on Solaris 10 servers. I have access to support the application framework (IBM WebShere Application Server 6.1),... (1 Reply)
Discussion started by: dunkar70
1 Replies

10. UNIX and Linux Applications

Sendmail outgoing email rate

Does anyone know what's Sendmail outgoing email rate? e.g. 1000 outgoing email per minutes. If so, can we modify it? Thanks. :) (1 Reply)
Discussion started by: sunmagic2003
1 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos