Centos 5.8 video driver problem

 
Thread Tools Search this Thread
Special Forums Hardware Centos 5.8 video driver problem
# 1  
Old 12-30-2012
Centos 5.8 video driver problem

i have an older server from about 2001 i was given. i recently lost the OS drive on the system and dicided to go to linux instead of windows. i have tried open suse, centos and both do just about the same thing. they boot fine then they go into installing drivers it hits vidio driver then another line pops up after that for <=1sec then blanks out. i left it run for about 5 min on both os thinking mayby normal install, but still no video. the chip is a cirus logic cl-gd54m30. i looked all over for drivers for it, but everything is for windows. is there any way i can bypass this and just use the genaric driver it uses when it boots? it's just a home use file server so as long as ther is video it will be fine.

here are some specs on the system if it helps
Code:
unisys aquanta ES: 2000 series 2 dual CPU intel PIII xeon @500 mhz, ram max 1GB, SCSI ultra-2 SE
video= cirus logic cl-gd54m30[-I-AC-A] (part in bracets don't seem to relate to madel# usaly saw it as gd54m30)
SCSI controler= 2X adaptec aic 7890 AB
network= intel sb82558b
IDE controler= apears to be a national PC97307

can anyone tell me how i could bypass this vidio driver loading, or somewhare to look for a linux driver for it or a universal linux vidio driver.
also does anyone think that i'll have isues with any of these other devices?

Last edited by Scrutinizer; 12-30-2012 at 03:45 AM.. Reason: code tags
# 2  
Old 12-30-2012
Do you get to the point you get to pick packages, or does it crash out even before then? If possible I'd try installing without an X server.

Cirrus Logic video is going to be really old and liable to confuse lots of distros that use graphical installers. Perhaps there's a way to install without graphics.
# 3  
Old 12-30-2012
i'm not sure, but don't think so. it boots it asked to test install media did that restarted then had menu wiht install, and some other options. saw something that sugested maybey vesa mode helps, but was in that mode when tryed open suse and did same thing so that don't seem to help. centos look seems to have i bit difrent installation setup than suse, ubuntu that i'v worked with before some. so will probly need guidance on the options i would need to use to bypass this if posible

---------- Post updated at 01:27 PM ---------- Previous update was at 10:31 AM ----------

got it to install tryied the text install and then added the xserver, gnome desktop restarted booted to comand line i entered start x and then went blank. so definitly something with the vidio card. begining to think i should just disable that one and throw in a PCI expansion card for video. hoping wouldn't have to do that becuse don't want to lose a slot unless have to and onboard still works just not with linux. but also not a big deal if i have to. i only have 2 PCI cards that i could use. a diamond stelth 3D 2000 pro V1.01 chip S3 VIRGE/DX (think from around 1995-1998) and a trident TGui9680-1. i'll try these see what happens. thinking the tridents my best bet since its a bit newer.
# 4  
Old 12-30-2012
Why do you need an X server to serve files?
# 5  
Old 12-30-2012
don't relly need x server technicly, but i know just enogh about linux to be dangerous. want a GUI then if i forget how or can't figure out bash then i can use GUI YAST, etc. pretty sure if i understood right you need x server to have a gui. also may use this system for testing drives, cards, etc on ocasion so most likley use gui for that.
tryeied an expansion vidio card tell it to do graphical install and it keeps going into text mode for some reason. going to reformat the drive and try again.
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

7 More Discussions You Might Find Interesting

1. UNIX for Beginners Questions & Answers

Problem with cluster on centos 6.5

Hallo to everyone.From sometime i have problems with my asterisk pbx on cent os which is in corosync cluster mode with resource groups.The problem is for time the cluster just swap the active one with the other and the only messages in \var\log\messages is that bond0:link status defenitly down for... (0 Replies)
Discussion started by: evolintend
0 Replies

2. Solaris

Need video driver package for Solaris 11

I'm trying to install Solaris on my laptop for training purposes. It recognizes all the hardware except for the Intel Mobile 4 Series (GMA 4500m) video controller. Wikipedia says that Solaris 11 does support Mobile 4 Series controllers but for some reason it doesn't have the driver for it out... (0 Replies)
Discussion started by: nikaido
0 Replies

3. Red Hat

Bluetooth problem in CentOS 6

Hi , I have install centos6.3 64bit, other things are working fine.:b: I am trying to use bluetooth. It is showing bluetooth icons and options only turn on and turn off bletooth.:confused: How to enable full features of bluetooth like search, send file etc.:wall: (7 Replies)
Discussion started by: Priy
7 Replies

4. Hardware

Difference between platform driver,codec driver and Machine driver

In general terms what are the differences platform driver,codec driver and Machine driver? (1 Reply)
Discussion started by: rupeshkp728
1 Replies

5. Ubuntu

Driver problem with Ubuntu 10.10

I have a Dell laptop with Ubuntu 10.10 installed in it. The headphone driver is not supportive in my system but it works really well with other laptops like HP. So my question is that does Ubuntu 10.10 in Dell does not work? Moreover, if i upgrade my system later with 11.04, will the problem... (8 Replies)
Discussion started by: poonam.gaigole
8 Replies

6. UNIX for Dummies Questions & Answers

problem of networking in centos

Hello, I am using dual boot of linux, one is ubuntu and the other is one is centos. I have three NIC's and only one of them connected with cable. The thing is that when I boot from the ubuntu, it does recognize it and I am connected to the Internet. When I boot from the centos I am not... (6 Replies)
Discussion started by: programAngel
6 Replies

7. UNIX for Advanced & Expert Users

ATI Video Driver

I recent got a Compaq Presario with Vista Installed. I reformatted the drive and loaded Redhat Fedora. It runs well except I can only get 800 X 600 resolution. The motherboard has integrated ATI Radeon Xpress 1100 graphics and I cannot locate a linux driver for that chipset. Any ideas? Thanks.... (3 Replies)
Discussion started by: flacker
3 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos