help installing Sun 8mm unipack scsi tape drive


 
Thread Tools Search this Thread
Special Forums Hardware Filesystems, Disks and Memory help installing Sun 8mm unipack scsi tape drive
# 1  
Old 10-14-2002
help installing Sun 8mm unipack scsi tape drive

Hi all, please help I am stuck.

I have installed a external unipack scsi tape drive. The tape drive is Exabyte Eliant 820. All I did was connected scsi cable and power it on. When issued "probe-scsi-all" command, the tape is correctly identified. However, when issued "dmesg | more" command, the tape is not found.

Whatever backup commands I issued such as mt, tar, or ufsdump, I would just get "/dev/rmt/0n no device or address" message.

Here are questions hoping you can help out:
1. do I need to do any configuration to prepare tape drive for use? such as mounting?

2. what other methods can I use to verify that the tape drive is recognized by O/S and ready to be used.

my system info:
Sun Ultra 5 running solaris 7

Thanks in advance for your help.
Smilie
# 2  
Old 10-14-2002
Tools try this

Hi Dennis

After you connected the tape-drive you need to boot with option -r, the -r option scans all connected devices and rebuilds the /devices directory.

SO,

Shutdown the machine, and on the OK-prompt type boot -r


After the reboot you can check the /dev/rmt directoy for existence of your tape device.
If so you can test your tape drive, using tar
Like:
`cd /etc`
`tar -cvf /dev/rmt/<your device> ./*`

this commands write a tar archive of /etc/ to your new tape drive

it will be usefull to also test the restore option.
`cd /tmp`
`tar -xvf /dev/rmt/<your device> .`


If both work you can be happy

Last edited by janr; 10-14-2002 at 06:31 AM..
# 3  
Old 10-14-2002
if the above still did not solve the problem.
before issuing the tar command.

issue

devfsadm or drvconfig

this will update the /device directory

now try backing up using tar command

is the tape drive a jukebox or tape library?
# 4  
Old 10-14-2002
problem solved

Hi

Thanks all for your wonderful feedbacks....much appreciated.

The system was able to see the tape drive when I connect it to the systerm directly bypassing my external SCSI HD and all backup and restore are working.

It would make sense if HD is bad but it is working fine. Still puzzle me what the cause is...well more researching I guess.

thanks again janr and hasan2.
# 5  
Old 10-15-2002
Does all the devices have the same SCSI interface, sometimes when you mixup differernt scsi interface this problem can happen.

First rule put the oldest interface at the end af the chain.

Also make sure the location of the terminator, maybe your disk has an internal terminator.
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. Solaris

Sun E220R + HP (SCSI) LTO Ultrium Tape Drive

Hi all, this time I'd need a help from an advanced Solaris system admin :rolleyes: I attached a HP StorageWorks Ultrium 215 Tape Drives - Overview - c00059530 - HP Business Support Center to my Sun E220R and it got recognized immediately (probe-scsi-all). Now the operating system boot process... (8 Replies)
Discussion started by: pseudocoder
8 Replies

2. Hardware

Help with scsi tape drive problem

I've had a scsi hard drive, scsi tape drive, and cd rom working off an adaptec 29160 controller. Everything worked great until a few days ago. I begin getting tar format errors (running sco 5.0.6) on the tape drive and occasionally the entire system would hang up while trying to access data on... (0 Replies)
Discussion started by: powwm
0 Replies

3. UNIX for Dummies Questions & Answers

Problems with SCSI card and tape drive

Currenty running SCO Openserver 6 at a Dell PowerEdge T300. I recently installed a driver for an Adaptec SCSI card (adpu320). When I connect a tape drive to it and re-start the system,it freezes and displays the following message: "WARNING: adpu320: Command timed out (ha= 4)" and the system... (2 Replies)
Discussion started by: RicardoM
2 Replies

4. SCO

Installing SCSI Tape drive

Hello, I'm having some issues with installing SCSI tape drive on SCO 5.0.6 hardware config shows the following adapters %adapter 0xE800-0xE8FF 10 - type=alad ha=0 bus=0 id=7 fts=sto %adapter 0x0170-0x0177 15 - type=IDE ctlr=secondary dvr=wd %adapter - 3 - ... (3 Replies)
Discussion started by: ananth_ak
3 Replies

5. Linux

Installing tape drive?

Hello. I have Redhat 8.0 on a laptop. Working good. I wanted to install the tape drive that is physically attached to it. The tape drive worked fine under Windows98SE. It's one of those parallel QIC-80 drives and I confirmed that it is supported by FTape. It appears that FTape might already... (0 Replies)
Discussion started by: RuralTurtle
0 Replies

6. Solaris

Error After Installing Tape Drive

Hi, I am a newbie to Solaris, I have a SunFire V120 box, i was trying to install a tape drive(HP SureStore DAT24), i did the install in this manner. # rm -rf /etc/path_to_inst # init 6 later at the "ok" prompt i gave "boot -ar" after doing that it asked me various options i accepted the... (2 Replies)
Discussion started by: rajendra.rait
2 Replies

7. Solaris

mounting an external scsi tape drive

hi- I just installed a quad gigaswift ethernet scsi card to my sunblade 150. I checked with the docs, and got all of the required drivers on the box. Now, I'm trying to mount an external scsi tape drive with no luck. I set the scsi address on the external drive to 0. Here's what I'm coming... (9 Replies)
Discussion started by: ECBROWN
9 Replies

8. Filesystems, Disks and Memory

Tape drive ?? fast/wide scsi box + dds4??

I'm researching a tape drive + backup software to work across my unix/linux network. Was thinking about a dds4 tape drive (sony's) on my solaris ultra2, with some kind of software that would work across the network to back up my other 2 solaris boxes, plus my 2 linux boxes. What do others use... (3 Replies)
Discussion started by: kymberm
3 Replies

9. UNIX for Dummies Questions & Answers

8mm tape drive I/O error

hello, I don't know what exactly the cause and the solution!! suddenly I receive this error message when I want to use the 8mm tape drive "I/O write error" I disconnect the tape drive and I hook it in another WS and I receive this error :- ... (5 Replies)
Discussion started by: geoquest
5 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

Scsi tape drive.

I'm running SCO OS 505 on a Compaq proliant 1600, and my tape drive will just not work. It was working properly and whent to Sh?ts when I tried to get the cd rom working. I have uninstalled any configured tape drive and rebooted and then configured a tape drive and rebooted still nothing. I'm... (4 Replies)
Discussion started by: kikkin
4 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos