Unbootable solaris 10 x86

 
Thread Tools Search this Thread
Homework and Emergencies Emergency UNIX and Linux Support Unbootable solaris 10 x86
# 1  
Old 11-25-2010
Unbootable solaris 10 x86

Hi all,
I have unbootable Solaris 10 x86 installed on ZFS root file system. on an IDE HDD

The bios keep showing the msg

DISK BOOT FAILURE , PLEASE INSERT SYSTEM BOOT DISK
please note : the HDD is connected properly and recognized by the system
is there any guide to recover the system , or detail procedure to boot system again
Thanks,,,
# 2  
Old 11-25-2010
boot from dvd... and check the filesystem...
# 3  
Old 11-25-2010
Quote:
Originally Posted by DukeNuke2
boot from dvd... and check the filesystem...
1- please note root file system is installed on ZFS file system
and as far as i know you cant' use fsck on zfs file systems

2- boot from dvd in single user or in failsafe mode
if applicable please i need detailed steps or detailed guide

please note the following :
1- The HDD is connected properly and recognized by the system
2- The bios keep showing the msg DISK BOOT FAILURE , PLEASE INSERT SYSTEM BOOT DISK
3- GRUB don't even show any message or even the splash screen
# 4  
Old 11-26-2010
you CAN check a zpool. you can import the pool after booting from dvd and do a resilver if possible and necessary. but the error looks like your bootblk is gone... if this is the case you can use:
Code:
sparc# installboot -F zfs /usr/platform/`uname -i`/lib/fs/zfs/bootblk /dev/rdsk/c0t1d0s0
x86# installgrub /boot/grub/stage1 /boot/grub/stage2 /dev/rdsk/c0t1d0s0

to reinstall the bootblk.
# 5  
Old 11-26-2010
i booted from the dvd in single user shell, but it didn't find the previous os installtion
i do see the hdd when i ran
Code:
#echo | format

any further idea
# 6  
Old 11-26-2010
you won't find the installation because it is on an zpool... did you try to import the rpool and have a look if the data is still there? if you see the hd, have you tried to restore the bootblk?
# 7  
Old 11-26-2010
@DukeNuke2

what is the exact command to recover the pool in single user shell , do i need to mount anything
I ran
Code:
# zpool list
no pools available

with no luck i cannot see any pools
help please i'm lost

Last edited by h@foorsa.biz; 11-26-2010 at 11:20 AM..
Login or Register to Ask a Question

Previous Thread | Next Thread

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. HP-UX

Recovering files from unbootable disk in HPUX 9

First of all, forgive me if I come off as naive. Normally I'm doing day-to-day management of a Server 2008 network, so HP-UX isn't exactly my forte. We have several HP 715/100 machines running UX 9.x, and recently one of them stopped being able to boot. In the boot menu the disk shows up with... (3 Replies)
Discussion started by: GoldnPantaloons
3 Replies

2. Solaris

Solaris: clnt_create fails on solaris x86

Hi, I am facing an issue with Solaris x86 machine Machine Details: uname -a SunOS sol10-64 5.10 Generic_137138-09 i86pc i386 i86pc .............................. Description: I am trying to register a programm with proramm ID 300760 with version number 1, and tryint to create a... (0 Replies)
Discussion started by: DivakarAdari
0 Replies

3. Solaris

System Unbootable - /usr not mounted

Hi admins, I'm having some issues with a Solaris 10 machine. I just rebooted the box after at least 2 years running smooth and now the OS is not comming up. This is what I see in the console (if I press Ctrl^D it loops again): Root password for system maintenance (control-d to bypass): ... (3 Replies)
Discussion started by: verdepollo
3 Replies

4. UNIX for Dummies Questions & Answers

Running Solaris Sparc Apps on X86 Solaris

I know that Sun make s a version of Solaris for Sparc platforms and also an x86 (Intel/AMD) release of Solaris. Can an application that runs on Solaris/Sparc also run on a PC running the x86 release of Solaris? Would a different release be required or any re-compling of the application? jim (1 Reply)
Discussion started by: stocksj
1 Replies

5. Solaris

Solaris x86 on D<LL (OK I said it)

OK, I have a DELL Poweredge 2850 fresh out of the box sitting here. I'm thinking of putting Solaris 9 x86 on it. Has anyone ever attempted this before, do you think it will work? I dont want to get into something that is just going to be a enormus waste of time, so I am wondering if anyone... (1 Reply)
Discussion started by: BG_JrAdmin
1 Replies

6. Solaris

Solaris 10 X86

Ok here goes, this MCSE is now fed up with MS, they are telling me that my Legal XP has a s/num they didnt issue. After countless emails I am P with them and am loooking for a new OS. Tried Linux, got it working but seems too flaky for me. Have installed Solaris 10 X86 (on a temp pc AMD Athlon... (1 Reply)
Discussion started by: mickie
1 Replies

7. Solaris

Installing Solaris 8 (x86) on PC

Hi, I have installed Solaris 8 on a PC, but I can not get the 2nd CD to install. I can log in to CDE desktop, by the way, is just black and white. I can mount the 2nd install CD, and double-click on the installer, but it does not install. Someting displays in the console and then it disappears... (1 Reply)
Discussion started by: annointed3
1 Replies

8. Solaris

solaris on x86

hi, need help! i've installed solaris 9 on my x86 box...problems with kdmconfig. here what i have: 1- Dell 17" Flat monitor ( 31kHz-80kHz horizontal and 56 Hz-76Hz Vertical) 2- Matrox Millenium G550 card what choices do i have to made? best regards thank you in advance (1 Reply)
Discussion started by: hmaiida
1 Replies

9. Solaris

How to install Solaris 9 on X86

HI All, I have three solaris disks: disk 1 & 2 and "image" disk. However, no instructions for installation on x86 came with them. (I downloaded from SUN.) I've searched far and wide on the net trying to find instructions for installing Solaris on my PII 500 mhz intel machine, but have... (7 Replies)
Discussion started by: JaredsNew
7 Replies

10. UNIX for Dummies Questions & Answers

Solaris 8 x86

Hi There, I search a lot across the board but didn't find answer... first of all... I installed the Companion CD. So Kde is supposed to work... I ran the script to have it in my login screen, and it's there... but when I enter it, it only kicks me to the login screen once... (1 Reply)
Discussion started by: Erythro73
1 Replies
Login or Register to Ask a Question

Featured Tech Videos