Visit Our UNIX and Linux User Community


won't mount /usr...won't boot fully


 
Thread Tools Search this Thread
Operating Systems AIX won't mount /usr...won't boot fully
# 1  
Old 10-06-2008
won't mount /usr...won't boot fully

Hello:
NOOB here. I attempted to use smit mkcd. Failed on first attempt, not enough space. 2nd attempt tried to place iso on /usr, not enough space there. Cleanup ran for about 5 minutes after aborting. Now AIX won't boot. LCD display on 7029-6E3 says: 0517 MOUNT /USR. Attempted to boot from CD AIX 5L POWER V 5.2 5765-E62 Volume 1 of 7 disk with no luck.

Apparently I'm supposed to hit F5 on keyboard when I see the word keyboard on the boot screen. It goes too fast and always boots to AIX screen:

STARTING SOFTWARE PLEASE WAIT...

----------------
Welcome to AIX
boot image timestamp: 15:32
bla
bla
bla
closing stdin and stdout...
----------------------

The drive in the machine is a DVD drive. All I want to do is boot into maintenace mode so I can hopefully clean up the /USR fs and get back up and running.

Can some please comment on the errors of my ways and point me in the right direction please?!?

Thanks.

Bill
# 2  
Old 10-09-2008
I believe you should be pressing "1" to go into SMS mode not F5. Once you get into maintenance mode, there is a very limited set of commands you can use if /usr cannot be mounted. Your only option may be a restore at this point.
# 3  
Old 10-09-2008
You are correct and I figured that out. I've spoken to a consultant and it looks as though a restore is needed. Thanks for the reply.
# 4  
Old 10-09-2008
did you try and fsck /usr while in maintenance mode?
# 5  
Old 10-09-2008
no i didn't. To be totally honest, I'm scared, as I don't have a great backup of this data. It has been suggested, but being a noob... I'm thinking that that the problem is the /usr fs is too full to do anything. After investigating I'm concerned the rootvg may be hosed as well. My stomach hurts....
# 6  
Old 10-09-2008
Do you get any message while /usr can't be mounted? I doubt it can't be mounted because it's full. Maybe you are better off to use fsck like dig1tal suggested. That would be what I would do in this case too. fsck will ask you if something should be tried to be fixed etc.
At least you might be able after this to reboot.

What data could be lost? Is your non-OS data in the rootvg and saved with your mksysb or being excluded and backed up by some network backup software?
# 7  
Old 10-09-2008
0517
mount /usr
on the LCD display on the RS/6000 server

Previous Thread | Next Thread
Test Your Knowledge in Computers #399
Difficulty: Medium
The 11i v2 release of HP-UX introduced kernel-based intrusion detection, strong random number generation, stack buffer overflow protection, security partitioning, role-based access management, and various open-source security tools.
True or False?

10 More Discussions You Might Find Interesting

1. UNIX for Beginners Questions & Answers

Bash script won't run because hardware won't produce display

Can anyone offer any advice on how to modify the script below to work on a new system we have, that has no graphics capability? We admin the system through a serial RAS device. I've tried running the below script through the RAS and through an ssh -X session. It failed with something like "GTK... (3 Replies)
Discussion started by: yelirt5
3 Replies

2. Red Hat

Samba won't mount after reboot...please help

I am able to mount samba but it just won't mount when i reboot system what is stopping it from mounting after reboot? I mounted before reboot but right after reboot...i ran mount # mount /dev/mapper/vg_sda2-lv_root on / type ext4 (rw) proc on /proc type proc (rw) sysfs on /sys type sysfs... (0 Replies)
Discussion started by: nokia3310
0 Replies

3. UNIX for Dummies Questions & Answers

New kernel won't boot

I compiled new kernel in linux 10.04 called linux-2.6.26.8-xenomai, it runs alongside the other kernel, but when I want to boot it I get an error message saying: Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev) ALERT! /dev/sda5 does not exist. After making the modules and headers I made the... (4 Replies)
Discussion started by: mdop
4 Replies

4. UNIX for Dummies Questions & Answers

Linux won't boot

I'm trying to install Fedora 9 on a Dell OptiPlex GX300 machine. The instalation runs properly, but when the computer restarts after the instalation, it simply won't boot, like there's no OS installed. I tried diffrent Linux distributions, but nothing works. This are the partitions, maybe it's... (12 Replies)
Discussion started by: teis
12 Replies

5. Ubuntu

External Hard drive won't mount

i have a Simple Tech hard drive that i use between two computers. it is formatted to ntfs. i have a dell desktop with Ubuntu 7.10 and Ubuntu 8.04 and Windows XP Home. and i have a laptop with Ubuntu 7.10 and Ubuntu 8.04. the laptop recognizes the hard drive on both 8.04 and 7.10 but my desktop... (9 Replies)
Discussion started by: Texasone
9 Replies

6. Solaris

Ultra 60 won't boot

I just was given an Ultra 60 that I'm trying to get started so that I can re-load the system with Solaris 10. I can't seem to get the system to boot past the initial memory check. I've tried to do an Stop-A to get to the eeprom, but can't do that. My next step is to try to send a break from the... (0 Replies)
Discussion started by: zosojohnny
0 Replies

7. Solaris

cannot find boot device and won't boot off cdrom

I'm running solaris 2.5.1. My main development server is DEAD, i can't even boot off the cdrom, it powers up, acts like it is starting the boot process but then says cannot find boot device. I've done the search here on this site and saw the other posts, but at the ok prompt it won't even let me... (3 Replies)
Discussion started by: kymberm
3 Replies

8. UNIX for Advanced & Expert Users

CVSWeb won't recognise mount points

Hi guys, The data store behind our CVS server is on a windows box for reasons best known to my predecessors. Therefore the CVSROOT is a cifs mount point, actually it's /mnt/CVS but that's by the by. The problem I have is that CVSWeb fails to recognise mount points as directories, and tells... (0 Replies)
Discussion started by: AdamRoper
0 Replies

9. AIX

server won't boot

Hi all , i was trying to upgrade firmware on machine 7028-6E4 and it failed . Now machine does not boot anymore , i can not get SMC menu either ... What are my options ? Thanks, Rahim (1 Reply)
Discussion started by: rahim
1 Replies

10. Solaris

Solaris (9) won't boot!

Hi, I've just bought an Ultra 60 running solaris 9 (or so I've been led to believe). When I start up, it looks for a (presumably) domain/network to hook up to and the following messages are displayed: Boot device: net file and args: Network link setup failed Please check cable and try... (3 Replies)
Discussion started by: alarmcall
3 Replies

Featured Tech Videos